Știți cum să stocați și să depozitați acasă anvelopele de vară?

Pentru ca anvelopele să rămână în stare de funcționare cât mai mult timp, acestea trebuie să fie depozitate corect pe perioada de nefolosire. Dacă ați montat deja anvelopele de iarnă,  va trebui să rezolvați problema amplasării celor de vară. Desigur, puteți utiliza serviciile plătite ale centrelor de specialitate, care vă vor depozita anvelopele contra cost până la sezonul următor. Dacă aveți un garaj, beci sau atelier, depozitarea în siguranță a anvelopelor de vară nu va fi pentru dumneavoastră o problemă complicată. Este suficient să respectați câteva reguli de bază.
Anvelope depozitate
Știți cum să depozitați corect anvelopele de sezon?

Depozitarea anvelopelor de vară cu jantă vs. fără jantă

De regulă, există două moduri de stocare și depozitare a anvelopelor, diferența este dacă sunt cu sau fără jantă. Mulți proprietari de mașini folosesc doar un singur set de roți, așa că trebuie să viziteze un service de fiecare dată, când trebuie să schimbe setul de anvelope, unde montează al doilea set de anvelope pe discuri. Alții nu vor să se deranjeze cu schimbarea permanentă a anvelopelor pe jante, așa că își cumpără discuri suplimentare (de tablă sau turnate) și le lasă atât pe anvelopele de vară, cât și pe cele de iarnă.

Depozitarea corectă a anvelopelor pe discuri

Dacă aveți de gând să depozitați pe perioada de iarnă roțile complete, adică anvelopele pe discuri, depozitați-le pe orizontală sau în coloană. Astfel veți minimaliza riscul de zgâriere a discurilor. Roțile complete pot fi, de asemenea, suspendate și plasate la înălțime. O astfel de soluție este preferată de cei care nu au spații mari de depozitare și doresc să folosească fiecare spațiu liber din garaj sau depozit. Anvelopele depozitate pe tavan nu vor deranja cu nimic. Anvelopele cu discuri pot fi amplasate, de asemenea, pe   rafturile profesionale, care se caracterizează printr-o capacitate mare încărcare. Pe parcursul iernii, ar trebui să repoziționați anvelopele stocate de mai multe ori, pentru a fi presate roțile în mod uniform.

Depozitarea corectă a anvelopelor fără discuri

Dacă sunteți unul dintre șoferii care își schimbă anvelopele pe discuri în fiecare sezon, pentru dumneavoastră sunt valabile alte reguli. Anvelopele fără discuri nu se pot stivui sau suspenda. Cea mai bună metodă este depozitarea verticală. Pentru a preveni deformarea anvelopelor, rotiți-le de câteva ori pe parcursul iernii. Această metodă de depozitare este pentru anvelopele fără jante cea mai protectoare, deoarece au o poziție similară cu cea din timpul funcționării la mașină, atingând doar o mică parte a benzii de rulare suprafața dură.

Depozitele de anvelope și atelierele de reparații folosesc pentru depozitare tipuri speciale de rafturi fără etajere fixe, unde anvelopele sunt atinse doar în două locuri.  Rata de încărcare este minimă. Pentru depozitarea anvelopelor în condițiile de acasă pot fi folosite cu succes tipurile standard de rafturi industriale, de pildă raftul lăcuit de o lungime de 2 metri, cu o capacitate de încărcare de până la 2 tone.
Instrucțiuni de depozitare a anvelopelor Anvelopele pe jantă se depozitează diferit de cele fără jantă.

6 reguli importante la depozitarea anvelopelor

Pentru ca anvelopele depozitate să reziste cât mai mult timp posibil, să nu se deformeze și să nu își schimbe proprietățile, este important să respectați și alte reguli importante, pe lângă depozitarea corectă:

  1. Curățați anvelopele – înainte de a depozita anvelopele de vară în raft, îndepărtați de pe ele orice murdărie vizibilă (noroi, pietricele, reziduuri de asfalt). Dacă sunt umede, înainte de depozitare lăsați-le să se usuce.
  2. Găsiți un loc răcoros – anvelopele trebuie depozitate într-un loc răcoros, unde temperatura nu depășește de regulă 15 °C. Locul ideal este garajul, beciul sau atelierul. Evitați amplasarea în apropierea cazanului sau a altor surse de căldură.
  3. Evitați accesul luminii – amestecurile din care sunt fabricate anvelopele, reacționează la radiațiile UV. Din acest motiv, anvelopele depozitate nu trebuie expuse razelor solare, care ar putea cauza fisuri și întărirea cauciucului. Dacă soarele pătrunde în garaj, acoperiți anvelopele.
  4. Verificați presiunea în mod regulat – anvelopele de vară stocate trebuie să fie pe toată perioada de depozitare umflate corespunzător. Deoarece treptat aerul poate să se elibereze, verificați presiunea de mai multe ori pe parcursul iernii și umflați anvelopele, dacă este necesar.
  5. Marcați anvelopele cu creta – la schimbarea anvelopelor cu cele de iarnă, pe cele de vară marcați-le cu creta. La autoturismele cu tracțiune pe față, anvelopele din față se uzează mai repede decât cele din spate. Le veți putea schimba între ele, pentru a obține o uzură uniformă.
  6. Nu depozitați anvelopele în aer liber – evitați depozitarea anvelopelor în curte sau grădină. Dacă nu aveți beci sau garaj, plătiți serviciul pentru anvelope și depozitați-le la loc specializat. Durata de viață a anvelopelor se va prelungi substanțial, în final veți economisi.

Pentru deplasarea anvelopelor în spațiul de depozitare puteți folosi și căruciorul pentru depozitare sau căruciorul de marfă, cu ajutorul căruia nu veți depune un efort deosebit de mare. Ușurați-vă munca, pe cât posibil, economisind și bani. Este suficient să respectați doar câteva reguli simple de depozitare, iar durata de viață a anvelopelor se va prelungi semnificativ.


Sursa foto: Depositphotos.com