Este frig și umezeală – ce este de făcut?

Aveți în timpul iernii probleme datorate ferestrelor umezite, alături de apariția mucegaiului pe pereți? În acest caz aveți, ca în alte multe gospodării, o umiditate ridicată în aer. Aceasta se manifestă în timpul iernii atât în case, cât și în apartamente, în principal datorită aerisirii insuficiente și a aerului umed rece, care pătrunde în interior. Pe de o parte, umiditatea ridicată poate fi cauzată de insuficienta și slaba izolație a clădirii, pe de altă parte, poate fi datorată obiceiurilor inadecvate. Citiți, cum să faceți față umidității ridicate, chiar și fără modificări de construcție.
Femeie cu dezumidificator
Vă sfătuim, ce să faceți!

Care este valoarea ideală a umidității aerului și cum se măsoară

Dacă nu doriți ca interiorul casei dumneavoastră să arate ca o spălătorie sau un deșert rigid, datorită climatului interior, trebuie să mențineți umiditatea relativă la valorile optime. În timpul verii umiditatea ar trebui să se mențină la valori între 40 și 55 %, în timpul iernii putând avea valori ceva mai ridicate. Valoarea ideală este între 45 și 60 %.

Un semn de umiditate ridicată este apariția punctelor negre sau a petelor pe pereți, mai ales în jurul ferestrelor, unde umezeala se condensează mai întâi. Puteți monitoriza valoarea umidității relative în casa dumneavoastră utilizând un contor special de umiditate. În acest scop puteți folosi o stație meteo pentru uz casnic, care pe lângă monitorizarea temperaturii, măsoară și umiditatea relativă a aerului.  Nu este o măsurare precisă, dar pentru uz casnic este suficientă. Urmăriți valorile de mai multe ori pe parcursul zilei, observând, în cadrul căror activități umiditatea crește, sau dimpotrivă, scade. Veți obține astfel o imagine de ansamblu a microclimatului gospodăriei dumneavoastră și veți ști când să luați măsuri pentru a reduce umiditatea.
Diagrama climatică corectăCare este situația în gospodăria dumneavoastră?

Aerisiți fără grijă și nu vă temeți să încălziți mai mult

Cel mai simplu mod de a face față umidității excesive într-o casă sau apartament în timpul iernii este să ventilați des și intens. Mucegaiul apare de obicei iarna tocmai pe motivul că oamenii nu vor să aerisească în zilele reci, pentru a nu pierde căldura prețioasă. Dacă veți aerisi cu ferestrele larg deschise de câteva ori pe zi, problema umidității ridicate poate dispărea imediat. Evitați însă aerisirea de lungă durată cu ferestrele întredeschise „pe ventilație“. În acest caz, ați simți cu adevărat pierderea de căldură, încălzirea încăperii la temperatura ideală putând să dureze un timp destul de îndelungat.

În situațiile în care umiditatea este extrem de ridicată (de exemplu la uscare rufelor) măriți capacitatea de încălzire. Apa se va evapora mai repede și în combinație cu o aerisire intensivă, umiditatea va dispărea din interior aproape imediat.

Pentru reducerea umidității folosiți sistemul de climatizare și ventilatorul

Aveți în casă sau apartament un sistem de climatizare, care pe timp de vară funcționează la maximum, dar de care în timpul iernii nici nu vă amintiți? Încercați din timp în timp să îl porniți și în perioada de iarnă. Cele mai fiabile sisteme de climatizare reușesc să reducă efectiv umiditatea, unele având și capacitatea de încălzire. Nu uitați, de asemenea, să porniți ventilatoarele din băi și toalete, acolo unde problema umidității ridicate este foarte frecventă. Un ventilator suficient de puternic aspiră aerul umed în câteva minute, astfel încât baia nu va arăta ca o saună cu aburi.

Achiziționați un dezumidificator sau un absorbant al umidității

Dacă vă confruntați timp îndelungat cu o umiditate ridicată și nu ajută nici aerisirea frecventă, gândiți-vă la cumpărarea unui dezumidificator sau a unui absorbant al umidității. Dezumidificatorul este un dispozitiv electric echipat cu un ventilator, care absoarbe aerul umed. Umezeala se lichefiază , rămânând în recipient.

Pe piață sunt disponibile dezumidificatoare de diferite capacități, care se diferențiază în funcție de cantitatea de aer dezumidificat pe zi. Selectați tipul concret în funcție de mărimea încăperii, volumul de aer dezumidificat pe zi și mărimea rezervorului pentru condens. Dezumidificatoarele sunt de regulă compacte și nu ocupă mult spațiu, așa că vor încape cu ușurință, de pildă și pe un raft mic cu etajere.

O altă opțiune este achiziționarea unui absorbant de umiditate, care nu necesită energie electrică pentru funcționare. Umiditatea din aer este absorbită în umpluturi, care sunt sub formă de granule sau tablete și care trebuie schimbate în mod regulat. Deoarece absorbantele nu au nevoie de o sursă de energie, sunt potrivite și pentru utilizarea în beci, pivniță, cămară, cabană sau atelier. Dimensiunile sunt și mai compacte, astfel încât pe rafturile din atelier nu ocupă aproape niciun spațiu.

Atunci când gătiți, folosiți hota de aerisire

Dacă gătiți cu plăcere și des, este posibil să apară problema unei creșteri bruște a umidității aerului în gospodărie. În timpul gătitului aerisiți, pentru ca umiditatea din aer să fie eliminată cât mai rapid. Dacă aveți în bucătărie hotă, folosiți-o. Împotriva umidității vă ajută, însă, doar hota cu absorbție. Hotele cu recirculare dotate cu filtre îndepărtează din aburii rezultați la gătire grăsimile și mirosurile, nu reduc însă umezeala.

Dacă spălați rufe des, investiți într-un uscător de rufe automat

Dacă în timpul iernii uscați des rufele în interiorul casei, nu veți evita o permanentă umiditate ridicată. În timpul iernii, nu se prea folosesc sforile de uscat rufele de afară, practic rufele se usucă doar în interiorul casei. O soluție bună este achiziționarea unui uscător de rufe automat, care elimină dificultățile legate de poziționarea uscătorului în cameră și eliminarea umidității din rufe.

Nu vă lăsați – umiditatea ridicată din casă sau apartament poate fi combătută eficient. Aerisiți, aerisiți și aerisiți, încălziți fără rezervă și folosiți aparatele electrocasnice potrivite. Astfel, nici nu vă veți mai aminti de mucegaiul sau aerul greu și umed.


Sursa foto: Depositphotos.com