Pregătiți-vă grădina pentru iarnă, înainte de a se pune înghețul
Înainte de a vă cuiburi sub plapumă bucurându-vă de căldurica de acasă, ieșiți în grădină. Știm bine că nu vă tentează să ieșiți în frig, cu toate acestea, ceva muncă vă mai așteaptă afară. Nu vă temeți, nu este cine știe ce multă muncă! Dacă aruncați o privire peste gazon și straturile de flori, pregătiți sera pentru iarnă, controlați recolta și curățați uneltele de grădinărit, până la primăvară nu veți mai avea prea multă muncă. Cu cât mai temeinic veți pregăti grădina pentru iarnă, cu atât mai puține griji veți avea la începutul sezonului viitor.
Frunzele căzute vă pot folosi pentru protejarea rădăcinilor copacilor și arbuștilor împotriva înghețului. Frunzele uscate servesc și ca îngrășământ natural, care asigură rădăcinilor hrana necesară.
Apucați-vă de întreținerea gazonului
Un gazon cu iarba frumoasă și densă este cartea de vizită a fiecărui grădinar. Pe măsură ce crește, gazonul trebuie tuns periodic, pentru a nu vă crește peste cap. Ultimul tuns se efectuează în funcție de vreme, de regulă la sfârșitul lunii noiembrie. Mai târziu mai bine nu vă apucați de tuns iarba. Pentru a rezista la anotimpul de iarnă, ar trebui ca gazonul să aibă iarba ușor crescută. În acest caz, nu îi va dăuna nici înghețul, nici zăpada mai mare.
Înainte de sosirea iernii, cu regularitate greblați de pe gazon frunzele căzute, îndepărtați ultimele fructe căzute, precum și crengile sau alte obiecte aflate în dezordine. În cazul în care după curățenie se vor acumula grămezi de gunoi, pe care va trebui să le transportați în alt loc, folosiți căruciorul de grădină. Datorită roților robuste din cauciuc, puteți transporta deșeuri sau materiale chiar și pe terenuri mai greu accesibile. În plus, acesta se poate înclina, deci nu va trebui să vă faceți griji cu privire la deșertarea frunzelor, a ierbii tunse sau a crengilor tăiate.
Căruciorul isteț de grădină vă va ajuta să transportați frunzele căzute, fiind de un real folos chiar și pe un teren mai dificil.
Protejați rădăcinile copacilor și arbuștilor de îngheț
Înainte de sosirea iernii, o îngrijire deosebită merită, de asemenea, copacii și arbuștii. Importantă este protejarea rădăcinilor împotriva înghețului puternic. Puteți folosi frunzele căzute, pe care le veți aduna în jurul trunchiului copacilor și a arbuștilor. Frunzele vor proteja, de asemenea, evaporarea excesivă a apei de la rădăcini, astfel încât copacii și arbuștii nu se vor usca rapid. Frunzele servesc și ca îngrășământ natural – se descompun treptat, oferind nutriția necesară. Împotriva înghețului puteți proteja și trunchiurile copacilor, folosind o folie specială sau aplicând un strat de var.
Nu veți avea nevoie de seră? Pregătiți-o pentru iernat
Dacă aveți în grădină o seră, puteți să o folosiți pentru depozitarea pe timpul iernii a legumelor rădăcinoase. În cazul în care recolta va fi depozitată în beci și sera nu va fi utilizată, pregătiți-o pentru iernat. Înainte de sosirea iernii, spălați temeinic sera atât în interior, cât și în exterior, săpați sau înlocuiți solul. După aproximativ o lună adăugați în sol îngrășământ cu azot.
Dacă aveți o seră înaltă și nu ajungeți până la suprafețele înalte, folosiți o scară de aluminiu de calitate. La pregătirea serii pentru iernat va fi suficientă o scară mai scurtă, însă destul de stabilă. Nu ai încă o scară potrivită? În acest caz citește cum să alegi o scară pentru grădină.
Folosiți scara de aluminiu pentru curățenia în seră, dar și pentru alte lucrări în grădină.
Mutați plantele din ghivece la căldură
Plantele aflate în ghivece sunt expuse înghețului odată cu sosirea frigului. Încă din timpul toamnei ar trebui să le protejați împotriva înghețului, cu ajutorul plăcilor de polistiren sau a foliilor geotextile nețesute. Înainte de sosirea iernii, ar trebui să mutați ghivecele cu plate la căldură, de pildă în hol sau în magazie. În încăperea în care vor fi ghivecele depozitate, ar trebui să fie o temperatură mai scăzută decât temperatura camerei, pentru ca plantele să fie în stare de hibernare. Pentru deplasarea ghivecelor mai grele, folosiți o roabă, sau, după caz, cărucior de marfă, sau cărucior. Astfel nu veți avea dureri de spate.
Verificați fructele și legumele depozitate
Dacă vă îngheață deja degetele de la munca în grădină, puteți să vă deplasați treptat în beci sau cămară și să vă apucați de verificarea fructelor și legumelor depozitate. În cazul în care găsiți bucăți putrede sau mucegăite, îndepărtați-le cu repeziciune, pentru ca mucegaiul să nu se transfere la cele sănătoase. Pentru a depozita recolta, folosiți lădițe din lemn sau lăzi din plastic. Lăzile pliabile din plastic sunt practice, neocupând aproape nici un spațiu când nu sunt utilizate. Fructele este ideal să le depozitați în lăzi într-un singur strat. Depozitați lăzile și cutiile pe rafturi zincate sau rafturi lăcuite, care rezistă la greutăți mai mari. Veți avea în fața ochilor toate fructele și legumele, controlul lor fiind simplu, ca și manipularea acestora.
Folosiți lăzile practice din plastic, de pildă, pentru depozitarea fructelor și legumelor.
Ce altceva să nu uitați la grădină înainte de iarnă?
Cele mai importante munci în grădină, pe care trebuie să le efectueze fiecare grădinar, au fost deja menționate. Dacă vă mai rămâne timp și mai aveți poftă de muncă, puteți să vă apucați de următoarele activități:
- Evacuați apa din furtunuri și din sistemele de irigare
- Curățați uneltele de grădinărit și depozitați-le
- Înainte de iarnă, puteți să sădiți bulbii de lalele și zambile
- Recoltați toate legumele predispuse la îngheț
- Dacă nu este pământul înghețat, puteți planta pomii fructiferi
- După ce a căzut prima zăpadă, scuturați-o de pe conifere
- Pregătiți și amplasați la loc sigur alimentatoare pentru păsărele
Se pare că munca în grădină, înainte de sosirea iernii, este ceva mai multă decât pare la prima vedere. Pregătirea temeinică este însă importantă, răsplata bine-meritată va fi o grădină sănătoasă, pregătită pentru sezonul viitor. Dacă ați dus totul la bun sfârșit și nu ați înghețat între timp, răsplătiți-vă cu un ceai fierbinte și admirați de la fereastra închisă a casei frumusețile grădinii.
Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro