In perioada 01 - 12.05.2024, echipa RafturiRomanesti, DEPARTAMENTUL- RELAȚII CU CLIENȚII, se afla in concediu cu ocazia Sărbătorilor de Paste. Hristos a Înviat!

Cum să alegeți o scară pentru grădină? Ghid practic pentru scările de grădină

Este foarte clar faptul, că în grădină nu se poate face aproape nimic fără scară. Mai ales în perioada de toamnă, este chiar indispensabilă. Să găsiți scara potrivită, pe care să vă puteți înălța în siguranță până la crengile copacilor sau pe acoperiș, ca să puteți de pe scară să revopsiți obloanele și pergola, nu este deloc ușor. Din acest motiv, am pregătit pentru dumneavoastră un ghid practic de selecție.
Cum să alegeți scara pentru grădinăScara telescopică reprezintă un ajutor universal atât în grădină, cât și în casă. Este pliabilă, fără probleme o puteți depozita în raft sau în portbagajul mașinii.

Aruncați scara veche și achiziționați o scară de aluminiu

Uitați de scările de lemn, chiar dacă sunt destul de stabile, sunt grele și voluminoase. Iar când încep să putrezească, pot deveni periculoase. Mai bine transformați-le în suport pentru ghivecele cu flori și achiziționați o scară de aluminiu. Dar ce scară de aluminiu să alegeți?

Există o mulțime de tipuri: din una până la trei piese, articulate, telescopice și frânghie. Pe lângă acestea, o mulțime de scări și trepte. Dacă veți dori să lucrați ușor și în siguranță, probabil că veți avea nevoie de două scări.

Pentru curățirea jgheaburilor aveți nevoie de o scară destul de lungă

Începem cu cea mai neplăcută activitate: curățirea jgheaburilor. Dacă locuiți într-o clădire cu un etaj, va fi suficientă o scară de trei metri sau din două piese. Pentru a vă urca pe acoperișul unei clădiri mai înalte, veți avea nevoie de o scară mai înaltă.

Pentru o bună alegere, luați în considerare nu atât lungimea scării, cât mai degrabă înălțimea de lucru a acesteia. Indică aproximativ până unde veți ajunge, dacă vă veți ridica pe a treia treaptă, numărând de sus. De obicei, este cu aproximativ un metru mai mult decât este lungimea totală a scării. Mai sus nu vă indicăm să urcați – statistica arată că anual sunt în jur de 2 000 000 de accidente, care sunt cauzate de căderile de pe scară.
Scară bilaterală pentru grădinăCanelurile antiderapante pe trepte și muchiile de plastic de la picioarele scării asigură o mai mare securitate în timpul lucrului.

Având în vedere dimensiunile acoperișului, este bine să alegeți o scară mai lungă, pe care să o puteți sprijini de acesta (în plus este bine să aveți și un cârlig de acoperiș, pentru a ancora scara în siguranță). Îl veți putea folosi și pentru alte lucrări pe acoperiș, cum ar fi controlul și revizia coșului sau a țiglelor. O altă variantă reprezintă scara multifuncțională din trei părți, care poate fi demontată într-o scară bilaterală și o scară obișnuită de sprijin. Pentru a controla acoperișul puteți să mergeți și de sus. Pentru aceasta vă va folosi o scară simplă din frânghie.

Ce fel de scară se folosește pentru culegerea și stropirea pomilor fructiferi?

Toamna este cea mai multă muncă în livada de pomi fructiferi. Să ajungi la vârfurile pomilor cu scara este uneori destul de greu. Și aici este cea mai potrivită o scară din trei piese de 8 m. lungime, cu o platformă suficient de largă, asigurând stabilitatea și pe terenuri denivelate. Acordați o atenție deosebită stabilității atunci când tăiați crengile, luând în considerare faptul că și fierăstrăul cu lanț, precum și alte scule, au greutatea lor, tocmai din acest motiv alegeți o scară cu portanță de cel puțin 150 Kg.

Între pomii tineri vă puteți mișca destul de dificil cu astfel de instrumente greoaie  de mari dimensiuni. Aici este de preferat să vă montați o scară clasică demontabilă.
Scară pliabilăFolosiți scara din aluminiu unilaterală pentru munca în grădină, acasă sau în magazin.

Există oare o scară universală?

După cum ați putut afla, există o mulțime de tipuri de scări, la alegere. Există totuși o scară ce se poate folosi pentru toate activitățile din grădină? Scara telescopică poate fi un ajutor universal atât în gospodărie, cât și în grădină. Marele avantaj al său este depozitarea perfectă – încape fără probleme în raft sau în portbagajul mașinii. Mare grijă însă la manipulare, care se referă mai ales la îmbinări și piesele din plastic, care sunt cele mai forțate.

Dacă vă pregătiți să reparați fațada sau să vopsiți obloanele, faceți rost de un model cu platformă de lucru. Pentru lucrul în spații reduse este de preferat, în locul schelelor care sunt grele și imobile.


Sursă foto: Depositphotos.com, RafturiRomânești.ro