Cum să eliminați moliile alimentare? În primul rând este nevoie de răbdare

Moliilor alimentare le plac cel mai mult alimentele în vrac, cum ar fi fulgii de ovăz, făina sau orezul. Ele lasă în urma lor pânze subțiri ca de păianjen, bulgări și smocuri. Dacă descoperiți, că acest dăunător și-a făcut cuib și în casă voastră, înarmați-vă cu multă răbdare și nervi rezistenți, pentru că va fi o luptă îndelungată. 

molii alimentare

Moliile alimentare se găsesc cel mai des în făină, fulgi de ovăz sau orez.

Care este diferența dintre moliile alimentare și moliile de haine?

Moliile alimentare nu sunt singurii fluturi, care pot face multe daune în vasa voastră. De altfel, ar trebui să acordați atenție și moliilor de haine. Le găsiți în interiorul dulapului, unde stau cu mare drag pe haine.

Cum deosebiți molia alimentară de molia de haine? Dacă descoperiți acasă un fluture mic de culoarea gri, fără pete pe aripi, ați dat peste o molie de haine. Puteți scapă de ea, de exemplu, cu ajutorul lavandei. Dar, dacă vedeți un fluture mare, până la 2 cm cu aripi, pe care sunt pete maro sau negre, aveți "onoarea” să faceți cunoaștință cu o molie alimentară.

Femelele joacă rolul principal

Alimentele în vrac sunt în principal căutate de femele, care depun ouă. Din ele ies omizi, care vă mânâncă alimentele. Omizile săturate cu hrană se schimbă în interiorul recipientului cu faină în cocon și se transformă într-un adult. Omida se transformă într-un fluture adult în 12 săptămâni. În decurs de un an pot să crească în interiorul casei voastre două sau chiar trei generații de molii.

omizi de molii

Cea mai mare pagubă în alimente o fac femelele, care depun ouăle. Omizile eclozate mânâncă apoi alimentele.

Aruncați fără milă alimentele atacate de molii

Pentru a scapă cu adevărat de molii, trebuie să fiți, în principiu, răbdători și consistenți. De aceea, uitați, că mâncarea nu trebuie irosită, și aruncați fără milă toate alimentele, la care au ajuns acești dăunători. Nu este suficient să eliminați doar partea contaminată cu pânze de păianjen sau bulgări, trebuie să eliminați absolut totul

Revizuiți cu grijă în principal sacii deschiși sau cutiile cu alimente, la care au moliile cel mai bun acces. O femelă este capabilă să depună până la 700 de ouă, așa că, aveți munca asigurată.

Sugestie: În timp ce moliile iubesc făina, acestea nu intră de exemplu în scorțișoară, zahăr sau curry. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la aceste alimente.

Începeți curățenia generală

Dacă ați scăpat deja de toate alimentele atacate de molii și vă spuneți că ați câștigat în sfârșit lupta, nu vă bucurați prea tare. Vă mai așteaptă curățenia generală. Curățați bine toate dulapurile din cămară sau bucătărie. Puteți folosi pentru asta apă amestecată cu oțet. Nu uitați să curățați bine colțurile și pereții rafturilor și, de asemenea, nu uitați nici de coșul de gunoi. Căutați omizile mici, coconurile, din care ies moliile adulte, și scăpați de ele imediat.

Repetați la fiecare trei luni curățarea atentă a tuturor colțurilor și pereților din interiorul dulapurilor sau rafturilor din bucătărie și cămară. Nu încetiniți eforturile voastre, altfel moliile se vor întoarce și va trebui să reluați din nou tot procesul. 

Împotriva moliilor cu repelenți naturali și chimici

După curățenia generală puneți în toate locurile unde depozitați alimente, pungi cu foi de dafinlavandăcoajă de lămâie sau conuri de hamei. Acești repelenți naturali ar trebui să elimine moliile, pe care nu le-ați îndepărtat în timpul curățeniei. 

condiment foi de dafin

Puneți împotriva moliilor repelenți naturali. Puteți încerca, de exemplu, foile de dafin.

Dar, dacă repelenții naturali nu ajută, folosiți-i pe cei chimici. Achiziționați benzi adezive speciale împotriva moliilor. Mirosul lor atrage femelele, care se lipesc de ele. Acest lucru va opri procesul de reproducere și noile larve nu vor ecloziona. Merită încercate și spray-urile împotriva insectelor.

Scăpați de molii cu ajutorul prevenției

Pentru a evita problemele cu moliile, ar trebui sa luați în considerare prevenția. Urmați cu strictețe câteva reguli, datorită cărora  vă veți proteja alimentele de molii.

  1. Verificați toate alimentele cumpărate în vrac. De multe ori aduceți acasă molii direct din magazin.
  2. Nu lăsați orezul, făina, fulgii de ovăz și alte alimente vrac în saci, pungi sau cutii deschise. Imediat după deschidere, turnați conținutul pachetului în recipiente care se închid, în care moliile nu intră.
  3. Curățați cu atenție în mod regulat rafturile din cămară și bucătărie.
  4. Moliile preferă un mediu mai cald, de aceea încearcați să depozitați alimentele vrac în încăperi cu temperatura mai scăzută. Cel mai bine până în 13 grade

recipiente

Puneți alimentele vrac în recipiente, care se închid. Cele din sticlă funcționează în mod deosebit ca un accesoriu de design, de bun gust.