Cum se economisește la gătit 2: Gătitul

Cea mai mare gaură în portofelul nostru nu este cauzată de alimentele prea scumpe, cu care ne ademenesc în mod inteligent vânzătorii din supermarketuri. Dar noi înșine. Marea majoritate a oamenilor fac risipă de alimente. Într-un an aruncăm zeci de kilograme de alimente care ar putea fi încă folosite. Și chiar și cu alimentele pe care nu le aruncăm, nu știm gospodări inteligent. Să nu ne mâncăm tot bugetul. Află cum poți economisi cu alimentele pe care le ai acasă.
Un bucătar feliază roșii pe o masă plină cu alimente
Învață să gătești inteligent și economisește nu numai alimentele, ci mai presus de toate banii.

Gătește sănătos și ieftin

Acum că am făcut cumpărăturile, putem începe să gătim. Dar nu aștepta nicio rețetă de la noi, astea le lăsăm în seama ta. Aici îți vom arăta cum să mănânci economic și care este cel mai simplu mod de a economisi banii în bucătărie.

1. Fă-ți un meniu

Știi cum merg lucrurile, vii acasă de la cumpărături cu o pungă plină de alimente pe care le-ai cumpărat pentru că erau la reducere, le pui pe masa de bucătărie și începi de abia atunci să te gândești la ce ar putea găti de fapt din ele. O mulțime de mâncare stă în frigider, ocupă spațiu și, în cele din urmă, se aruncă. Fă-ți un meniu pe toată săptămâna sau măcar pe câteva zile și fă cumpărături conform acestuia. Planifică-l în funcție de acele alimente, care tocmai sunt la reducere în supermarketuri.

Infobox: Meniul te va ajuta, de asemenea, să lucrezi cu caloriile. Improvizațiile culinare constau de obicei în prăjirea pe o tonă de ulei. Vei vedea că, atunci când planifici, mâncarea va fi mai variată și mai hrănitoare, fără a fi nevoie să ai de-a face cu diete speciale. 

2. Folosește alimente întregi

Învață să folosești alimentele cât mai eficient posibil. Nu curăța cartofii cu un cuțit, vei arunca jumătate din ei afară. Bananele răscoapte sunt excelente pentru smoothie-urile cu iaurt. Din resturile de carne și legume fă o ciorbă. Și, de exemplu, frunzele de morcov pot servi ca un substitut excelent pentru pesto. Pe Internet vei găsi o mulțime de rețete pentru gătit din resturi de alimente.
Femeia miroase mâncarea într-o oalăȘtiai că, atunci când gătești cu capac, ai gata mâncarea într-un sfert din timp?

3. Carne doar de sărbători?

Mesele fără carne sunt mai ieftine și pot salva omenirea de o catastrofă ecologică. Dacă nu ai văzut încă ultimul documentar al lui David Atenbourough, îți recomandăm să o faci. Dacă ți-e teamă că prietenii tăi carnivori te vor considera un vegetarian ciudat, amintește-le de tradiție - străbunicele noastre mâncau carne doar duminica.

SUGESTIE: Înlocuiește carnea, de exemplu, cu leguminoase bogate în proteine. 

4. Bea apă, bea apă potabilă

Apa este sănătoasă și mai ieftină decât băuturile îndulcite. În ceea ce privește apa de robinet, află cât de bună este cea din zona unde locuiești și înlocuiește-o din când în când cu apă de izvor pentru a-ți completa mineralele.

Infobox: Apa îmbuteliată este plină de microplastice. Nu o mai cumpăra. Mai bine cumpără un recipient cu filtru. Filtrele de carbon nu sunt tocmai cele mai ieftine, dar dacă e să calculezi la litru, te vor costa la fel ca munții de sticle de plastic pe care le cumperi acum. Filtrele îndepărtează calcarul din apă, astfel încât să nu îți dăuneze ție și altor membri ai familiei tale. 

5. Folosește și produsele de patiserie vechi

Sunt o mulțime de idei cum putem pragăti o gustare delicată cu produse de patiserie vechi, de exemplu coapte la cuptor cu cașcaval sau unt și condimente, italienii au bruschetta. Sau încearcă pâine prăjită franceză în ou cu sirop de arțar. Adesea este posibil să se facă din pâine uscată o gustare mai bună decât din cea proaspătă.

SUGESTIE: Dar ce să facem cu cornurile vechi? Dacă nu ai poftă de budincă din cornuri și mere, le poți măcina oricând în pesmet. 

6. Fă-ți propriile semifabricate

Produsele semifabricate într-un supermarket sunt costisitoare. Să nu mai vorbim că sunt pline de zahăr și alți conservanți. Multe dintre ele le poți face chiar tu. Vara, când roșiile sunt cele mai dulci și mai ieftine, pregătește-ți propriul bulion sau sos de roșii. Conservează-le în borcane, pune-le pe rafturi în cămară și te poți bucura apoi de rezerve toată iarna.

SUGESTIE: În loc de iaurturi de fructe cumpără iaurt alb. Vara poți adăuga în el fructe proaspete și iarna îl poți îndulci cu gem. 

7. Când ești pe drumuri, ia cu tine o gustare de acasă

Mâncarea la restaurante este destul de costisitoare. Dacă te așteaptă multă alergare pe afară, ia ceva cu tine de foame. Dacă nu aveți la locul de muncă o cantină, pregătește-ți prânzul într-o cutie pentru alimente în fiecare zi pe care îl vei încălzi apoi în bucătăria de la birou. Tot la fel, îți poți lua cu tine la serviciu și ceaiul sau cafeaua într-un termos.
Cutie pentru gustări
Nu te gândi în ultimul moment ce vei mânca în timpul zilei și pregătește-ți o gustare cu tine din timp.

8. Cultivă-ți propriile legume și ierburi - fă-ți o „grădinuță pe balcon”

Legumele de la supermarket nu pot fi comparate cu cele din propria grădină. Nu conțin pesticide și au un gust mai bun doar pentru simplul fapt că le-am cultivat personal. Dar pentru a face acest lucru nu trebuie să avem neapărat o grădină mare. Roșiile cresc bine și pe balcon, ierburile precum busuiocul, arpagicul sau pătrunjelul prosperă și pe geam. 

Infobox: Dacă vrei să începi cu cultivarea plantelor la bloc, cumpără-ți pe balcon un raft din oțel galvanizat cu polițe. Pe acesta poți cultiva totul, de la ridichi, căpșuni și salată la castraveți până la cartofi într-un sac. 

9. Economisește energia la gătit

Poți economisi nu numai pe mâncarea ca atare, ci și pe energia necesară pentru a o găti. De aceea folosește întotdeauna un capac atunci când gătești. Nimic nu stropește nicăieri și gătești doar la un sfert din timp, adică la un sfert din prețul energiei.

Flacăra aragazului ar trebui să încălzească doar fundul oalei. Când linge pereții oalei, mai mult de jumătate din căldură scapă în împrejurimi. De asemenea nu irosi apa inutil. Nu ai nevoie de o jumătate de litru de apă pentru un ou.

SUGESTIE: O oală sub presiune economisește timp, energie, iar alimentele își păstrează în ea mai multe minerale și vitamine, datorită cărora sunt nu numai mai sănătoase, ci și mai gustoase
Cutie cu ierburi
Nimic nu se compară cu ierburile și legumele din propria grădină, nu crezi?

10. Gătește în rezervă

Acest lucru este puțin legat de subiectul pe care îl vom aborda în partea următoare a articolului Cum să economisești pe alimente. E o mulțime de lucru cu gătitul. Dacă tot gătești odată, fă-ți o rezervă de mâncare gătită. Cumpără-ți cutii pentru alimente și ce rămâne din mâncarea gătită, congelează pentru altădată. Așa vei avea gătit de exemplu, un prânz la muncă.

În ultimul capitol vei afla cum se depozitează alimentele în mod corespunzător.


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro