Cum să economisești pe alimente 3: Depozitarea alimentelor

De multe ori cauza risipei de alimente poate fi faptul că, nu avem posibilitatea să le depozităm corespunzător. Alimentele depozitate necorespunzător se strică de trei ori mai repede decât ar fi trebuit. În ultimul articol cu subiectul „cum să economisești pe alimente” vom arăta cum trebuie depozitate alimentele și de ce alimentele cu un termen minim de valabilitate expirată nu trebuie aruncate.
Paste făinoase depozitate în borcane transparente în cămară
Știi cum să depozitezi alimentele într-un mod corespunzător?

Frigider, congelator, cămară și pivniță - patru locuri de depozitare

Ar trebui să avem acasă mai multe locuri cu condiții de depozitare diferite. Baza este, desigur, un frigider suficient de mare cu congelator.

Pe lângă acesta ar fi bine să avem și un loc de depozitare uscat. Cel mai adesea acesta are forma unei cămări, dar rafturile bine aerisite din bucătărie vor servi la fel de bine. Umiditatea scăzută și temperatura de aproximativ 20 ° C sunt la fel de importante. Aici pot fi depozitate toate conservele, borcanele cu murături, pastele, cerealele, orezul, sarea, condimentele, biscuiții și produsele de patiserie.

Dacă ai acasă o pivniță, ai grijă de ea ca de ochii din cap. Fii deosebit de atent la mucegai. Temperatura de aici ar trebui să fie cât mai constantă, ideal în jurul valorii de 12°C, umiditatea ar trebui să fie puțin mai mare decât în casă. Pivnița este excelentă pentru depozitarea fructelor și legumelor de sezon. Merele, perele, cartofii și alte legume rădăcinoase vor rezista aici cu ușurință toată iarna.

Putem face loc aici și pentru apa îmbuteliată, bere, vin și uleiuri. Aici pot fi depozitate la temperatura camerei, dar întunericul este cel mai important pentru acestea.
Pivniță cu rafturi pline cu murături
Ai acasă o pivniță? Atunci aceasta poate servi ca un spațiu excelent pentru depozitarea (și nu numai) a alimentelor.

1. Alimentele în vrac se țin bine în borcane și cutii pentru alimente

Golește tot ce se poate din ambalajul original în borcane, sticle și cutii. Vei avea nevoie și de un număr mare de cutii pentru alimente de diferite dimensiuni. Când conținutul lor începe să se micșoreze, pune-l în cutii mai mici. Nu pune făina veche peste cea nouă. Resturile de făină din partea de jos vor începe să se îngălbenească. Pune câteva boabe de orez în sare. Acestea absorb umezeala.

SUGESTIE: Cutiile și recipientele pentru alimente trebuie să fie închise ermetic pentru a preveni pătrunderea moliilor. 

2.Nu te îngrijora cu privire la termenul minim de valabilitate

Sute de milioane de tone de alimente sunt irosite în fiecare an pe pământ doar pentru că oamenii nu înțeleg diferența dintre data de expirare și termenul minim de valabilitate. Alimentele cu valabilitate expirată sunt absolut inofensive, după această dată, producătorul pur și simplu nu garantează că vor avea proprietățile (gustul, valoarea nutrițională) ca la un produs nou. Vei găsi un termen minim de valabilitate la dulciuri, conserve, gemuri, paste și altele asemenea.

Comparativ cu asta, data de expirare este indicată la produsele alimentare perisabile: carne proaspătă, lactate sau produse gătite și altele asemenea. Pe acestea, chiar trebuie să le prelucrezi cât mai repede posibil, așa că nu cumpăra mai mult decât poate consuma familia ta în scurt timp.

SUGESTIE: Produsele lactate expirate nu trebuie neapărat aruncate. Laptele acru poate fi folosit pentru clătite sau chifle. Iaurturile albe pot fi consumate normal, doar că, continuă să fermenteze. Este important ca ambalajul să nu fie umflat și conținutul să nu aibă un gust amar. 

3. Nu lăsa mult timp produsele deschise în frigider

Termenul minim de valabilitate de pe ambalaj încetează să mai joace un rol atunci când deschidem produsul. Faptul că scrie pe caș „a se consuma până la 29.7.” și acum este doar luna martie, nu înseamnă că poți mânca din el în următoarele patru luni. Majoritatea produselor lactate, odată deschise în frigider, rezistă maxim o săptămână. După aceea încep să se înmulțească în ele bacteriile.

 InfoboxCea mai gravă problemă este când punem o lingură murdară sau pec are am lins-o înainte într-un produs. Acest lucru va accelera procesul de deteriorare și mai mult. 

Cât rezistă alimentele în frigider?
Tabel cu termenul de valabilitate al alimentelor depozitate în frigider
Așadar, ce alimente sunt depozitate la tine în frigider mai mult decât ar trebui și care zboară în coș mai repede decât ar trebui?

4. Taie alimentele înainte de a le congela

Carnea dezghețată nu mai poate merge înapoi în congelator. De aceea tai-o după nevoie înainte să o congelezi. Astfel, vei putea scoate din congelator doar atât cât ai nevoie.

Infobox: Dar și alimentele din congelator nu rezistă pentru totdeauna. Este bine să consumăm carnea din congelator în decurs de 6-12 luni, produsele lactate și mâncarea gătită vor rezista aici cel mult 3 luni. 

5. Învață metoda FIFO

Metoda FIFO (First in, first out) este un mod logic de organizare a alimentelor. După fiecare cumpărături, frigiderul și cămara trebuie reorganizate. Produsele cu un termen de valabilitate mai lung se mută pe raft în spate, ceea ce trebuie consumat mai întâi se pune în față pe raft.

        Ce nu se depozitează în frigider?

          Ai putea fi surprins că aceste alimente nu ar trebui depozitate în frigider:

  • roșiile,
  • vinetele,
  • ardeii,
  • castraveții
  • ceapa și usturoiul,
  • cartofii,
  • fructele exotice și citrice,
  • ierburile proaspete și ghimbirul,
  • muștarul și ketchup-ul deschis,
  • cafeaua măcinată.

         Pe de altă parte, care sunt alimentele care trebuie depozitate în firigder?

          Probabil că nu trebuie să numim aici carnea, ouăle și produsele lactate. La ce alimente dau adesea greș oamenii?

  • gemurile deschise,
  • ulei de măsline virgin deschis,
  • ridichii,
  • merele,
  • perele,
  • căpșunile,
  • nucile,

Ține un ardei roșu în fața frigideruluiDar cum stau lucrurile cu legumele? Trebuie sau nu ținute în frigider? Care, cum!

6. Păstrați fructele și legumele separat unele de altele

Fructele și legumele trebuie păstrate separat. Merele vor deveni amare dacă se țin lângă morcovi iar cartofii depozitați cu ceapa și merele încep să încolțească. Prin urmare, este bine ca în cămară să ținem fructele și legume separat pe rafturi diferite.

SUGESTIE: Dacă cumperi un sac întreg de mere sau cartofi, golește tot sacul în lăzi. Sortează bucățile putrezite; pune merele fără codiță deasupra, acestea trebuie consumate cât mai repede posibil. 

7. Setează temperatura corectă în frigider

La fel ca în cazul gătitului și la depozitarea alimentelor, energia poate fi economisită. Temperatura corectă în frigider este de 5-6°C. La temperaturi mai scăzute, irosim inutil curentul electric. Dacă începe să se formeze gheață pe partea din spate a frigiderului, trebuie ridicată temperatura și îndepărtată gheața.

Nu supraîncărca frigiderul. Într-un frigider supraîncărcat, aerul nu circulă bine ceea ce îl împovărează inutil.

SUGESTIE: Nu uita să dezgheți și congelatorul din când în când. 


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro