Ce este un balcon comestibil și de ce merită să îl realizăm

Nu trebuie să aveți neapărat o grădină pentru a vă cultiva roșii de casă. De fapt, nici nu trebuie să aveți un pat de plante. Va fi suficient să aveți câteva vase mai mari și un balcon. Așa-numitul balcon comestibil este soluția ideală pentru toți cultivatorii și horticultorii pasionați care trăiesc în jungla urbană, unde este deficit de pământ negru. Puteți să-l folosiți pentru a avea legume de înaltă calitate cultivate acasă în calitate bio și să vă bucurați pe lângă asta și de activitate fizică după o muncă sedentară. Nu este nimic complicat. Vreți să știți cum să începeți cu un balcon comestibil?
Legume cultivate pe balcon
Vreți să cultivați propriile legume, dar nu aveți grădină? Nici o problemă!

Ce va crește cel mai bine pe un balcon comestibil?

Să ne uităm mai întâi la ceea ce poate fi cultivat cu succes pe un balcon comestibil. Să lăsăm florile deoparte acum, lista lor este atât de lungă că am putea edita o carte. Pe lângă flori, putem cultiva pe balcon și o mulțime de legume și ierburi care vor prospera la fel de bine aici.

1. Roșii

Roșiile sunt o legumă de balcon foarte populară. Acestea necesită doar mult soare, un vas spațioas și suficientă udare. Nu uitați să legați roșiile de un băț, astfel încât să nu se rupă. Dar puteți alege și roșii pitice, cum ar fi Micro Cherry.

2. Castraveți

Același lucru ca și pentru roșii este valabil și în cazul castraveților. În plus, vor supraviețui fluctuațiilor de temperatură precum și grădinarilor fără experiență și vor începe să dea roade la scurt timp după plantare.

SUGESTIE: Vreți să începeți cu cultivarea de la sămânță, pregătiți-vă răsadurile de roșii și castraveți iarna pe geam. 

3. Salată

Salata verde, spanacul sau rucola au nevoie doar de apă. Puteți pregăti salate din frunzele lor toată vara.

4. Morcovi și ridichi

Pentru morcovi și ridichi, este suficient un ghiveci longitudinal mai adânc. Plantați-le în rând, astfel încât plantele individuale să aibă suficient spațiu în jurul lor.

5. Legume păstăioase

Legumele păstăioase, cum ar fi mazărea sau fasolea, se seamănă într-un ghiveci mai mare, bateți bețe lângă ele și apoi așteptați doar să se urce planta pe ele.

6. Căpșuni

Căpșunile vor rezista pe balcon câteva sezoane. Trebuie doar să le iernați la timp și corect.

SUGESTIE: Dacă petreceți mult timp departe de casă, va fi mai bine să plantați legumele în ghivece cu sistem de autoudare. Cu atât mai bine dacă udați roșiile și ardeii de jos, pentru ca frunzele să nu prindă mucegai. 
Ardei iute în ghivece
Cultivați-vă proprii ardei iuți pe balcon și condimentați mâncarea cu acesta ori de câte ori doriți.

7. Ardei iute

Ardeiul iute va necesita ceva mai multă atenție de la dvs. Dar va servi și ca o decorațiune frumoasă. La fel, puteți cultiva soiuri compacte de ardei pe balcon.

8. Cartofi

Puteți cultiva chiar și cartofi pe balcon cu puțin efort. Nu este nevoie să cumpărați ghivece de flori uriașe din cauza aceasta, cartofii vor crește perfect și într-un sac obișnuit de iută.

SUGESTIE: Faceți-vă propriul îngrășământ. Cumpărați-vă un compostator. Până la jumătate din deșeurile rezultate din gospodării sunt deșeuri compostabile. De ce să nu le folosim într-un mod practic și util? Economisiți pe îngrășământ și plătiți mai puțin la salubritate. 

9. Ierburi

La cultivarea legumelor puteți adăuga și cultivarea de ierburi proaspete, de la cimbru, rozmarin sau oregano la maghiran, busuioc și lavandă. Sădiți și niște pătrunjel și arpagic pentru supă, roiniță și mentă pentru limonadă și ceai.

SUGESTIE: Pentru cultivarea ierburilor puteți folosi ghivece de flori atârnate pe pervaz sau așezați ghivecele pe scări din aluminiu.
Scări din aluminiu cu ierburii
Cultivați-vă propriile ierburi. De exemplu, pe scări din aluminiu.

Măsurați-vă mai întâi balconul

Înainte de a începe să cumpărați semințe și răsaduri, faceți un plan despre cum ar trebui să arate de fapt balconul dvs. comestibil. Chiar și într-un spațiu atât de mic, puteți stivui destul de multe, trebuie doar să măsurați cu atenție totul mai întâi.

Dar nu economisiți spațiu cu orice preț. Este mai bine să plantați într-un volum mai mare de sol înainte ca plantele să se sufoce într-un spațiu prea mic. De asemenea, nu cumpărați ghivece ceramice inutil de grele. Cele din plastic sunt ușor de transportat și sunt mai simplu de depozitat în timpul iernii.

Este bine să cumpărați un raft cu polițe. Așezați-l pe peretele balconului pe care cade cea mai mică lumină în timpul zilei.

Construiți în sus, și în acest sens rafturile sunt un mare ajutor. Împingeți ghivecele mari mai mult la perete, înaintea lor puteți pune ghivece mai mici cu flori. Nu uitați că, ghivecele pătrate au o suprafață utilă mai mare decât cele rotunde.


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro