Ce trebuie să faceți dacă plantele de apartament vă cer să le replantați?

Primăvara este în toi. Odată cu sfârșitul iernii, se trezește nu numai natura de afară. Dacă aveți o plantă de interior în casă, este momentul să îi acordați puțină îngrijire.
O femeie care replantează florile de apartament
Un ghiveci de flori nu este suficient pentru viața unei flori. Când planta crește, este timpul să o replantăm.

Cum putem ști, când trebuie replantate florile?

Îngrijirea de plantele de apartament nu se limitează la udare și fertilizare regulată. Dacă vrem ca plantele noastre să crească și să arate frumos, va trebui, să le mutăm din când în când într-o casă nouă. Cum putem ști că este timpul să le mutăm?

  1. Floarea a încetat să se dezvolte și să înflorească

  2. Frunzele se ofilesc și își pierd culoarea, chiar dacă planta are suficientă apă

  3. Rădăcinile iasă din ghiveci

  4. Substratul este degradat sau acoperit cu mucegai alb

i: V-ați cumpărat o plantă de interior nouă?
Noul membru al familiei va trebui replantat imediat. În magazine și horticultură, florile se plantează în cele mai mici ghivece posibile și numai cu un substrat universal ușor, care reține prea multă apă și prinde deseori mucegaiul alb menționat mai sus.
 

De ce instrumente vom avea nevoie pentru asta?

De fapt, dintre toate instrumentele de grădinărit ne va ajunge numai o lopățică mică. Dacă nu doriți să vă murdăriți prea mult mâinile sau casa, pregătiți-vă o pereche de mănuși de grădinărit și un ziar.

SUGESTIE: Folosiți o sticlă de bere în loc de un stropitor. 

Lista include mai departe și pământ (vom aborda acest subiect mai detaliat puțin mai încolo), drenaj care protejează rădăcinile de prea multă umezeală (pietricele sau granule de lut expandat Keramzit) și, desigur, ghivece de flori care ar trebui să fie cu aproximativ 3 cm mai mari.

Mai indicate sunt ghivecele din ceramică decât cele din plastic. Ghiveciul din ceramică este mai greu de transportat, dar „respiră ” iar floarea prosperă în el mai bine. Înainte de replantare, înmuiați ghiveciul în apă peste noapte pentru a absorbi apă și a nu lua umezeală din rădăcini.
Replantarea unei zambile într-un ghiveci ceramic
Deși ghivecele din ceramică sunt mai grele, planta prosperă mai bine în ele.

Ghiveciul ar trebui să aibă un orificu în partea de jos pentru drenarea excesului de apă, prin urmare, gândiți-vă și la farfurii. Dacă doriți un pic de design autentic, puteți folosi vase emailate vechi în loc de farfurii. Cu toate acestea, nu plantați niciodată plantele direct în ele. Apa nu ar avea unde să curgă și rădăcinile ar putrezi încet în aceste oale.

i: Un ghiveci de flori prea mare nu este o idee bună
Vreți să vă economisiți munca? Nu puneți florile în recipiente supradimensionate. Dacă credeți că astfel vă scăpați de replantare pentru câțiva ani, vă înșelați. Dacă îi dați plantei prea mult spațiu, aceasta se epuizează prin extinderea rădăcinilor și nu înflorește. 

Cheia succesului este substratul potrivit

Înainte de a începe replantarea florilor, va trebui să alegeți pământul potrivit. Acesta este oferit pe piață în magazine și hobby market-uri într-o mare varietate:

  • Pământul pentru plantele de apartament este compus din turbă horticolă blondă și brunetă. Are un pH neutru și, prin urmare, este potrivită pentru cultivarea de fucsii, violete africane și alte plante cu flori.

  • Pământul pentru florile de balcon este destinat pentru florile anuale. Prin urmare, conține o cantitate suficientă de nutrienți. De asemenea, producătorii oferă pământ special direct pentru mușcate, begonii și surfinii.

  • Pământul pentru orhideele, care parazitează pe copaci, este format din cărbune, scoarță, fibră de cocos, calcar și turbă.

  • Pământul pentru cactuși și plante suculente este mai permeabil. Conține o cantitate mai mare de nisip de siliciu și sol argilos.

Dar fiecare cultivator cu experiență știe că, cel mai bun pământ este cel amestecat de el însuși. Este simplu. Ajunge să amestecați pământul cumpărat cu pământ obișnuit de grădină, de preferință cernut și cu puțin nisip într-un raport de 1: 1. Amestecul rezultat are proprietăți ideale pentru majoritatea plantelor de apartament, cu excepția orhideelor.

SUGESTIE: Doriți să vă asigurați că, pământul (și odată cu acesta florile) nu prinde mucegai? Coaceți-l la cuptor. Astfel veți scăpa de toți germenii de mucegaiuri și ciuperci nedorite, precum și ouăle de musculițe enervante. 
O femeie replantează o plantă într-un ghiveci colorat.
La replantare, tot ce aveți nevoie este o lopățică.

Procedura pentru replantarea florilor de apartament

Replantarea florilor poate fi gestionată cu ușurință într-o după-amiază. Adică, cu condiția că nu cultivați o dumbravă întreagă de palmieri acasă.

  1. Udați florile cu o oră înainte de replantarea planificată, astfel încât să poată fi mai ușor de îndepărtat din ghiveci.

  2. Pregătiți-vă ghivecele de flori. Puneți materialul de drenaj cu puțin nisip pe fund. Gaura de scurgere trebuie acoperită cu o piatră, ciob sau bucată de lut expandat, astfel încât apa să nu curgă prea repede.

  3. Puneți puțin de pământ peste drenaj, pe care veți pune apoi planta. Pământul ar trebui să se așeze puțin, așa că trebuie puțin scuturat.

  4. Acum puteți scoate floarea din vechiul ghiveci. Scuturați cu grijă rădăcina cu mâna. Nu încercați să îndepărtați complet solul de pe rădăcină, pentru a nu o deteriora inutil. Rupeți sau mai bine tăiați rădăcinile moarte.

  5. Puneți floarea în ghiveciul nou și acoperiți cu grijă rădăcinile cu pământ. Apăsați pământul. Nu umpleți ghiveciul până la margine, planta ar trebui să fie la aproximativ aceeași înălțime ca înainte.

  6. Udați bine planta replantată (nu se aplică la cactuși). Nu o lăsați la lumina directă a soarelui sau în curent. Aproximativ două săptămâni nu o udați deloc, astfel ca rădăcinile să înceapă să crească frumos în noul ghiveci. Eventual, puteți stropi cu apă frunzele dacă încep să se ofilească.

SUGESTIE: Cumpărați pe balcon un raft pentru depozitarea ghivecelor de flori și a pământului. 


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro