Cum să economisiți pentru încălzire: trucuri simple prin care veți economisi bani

O parte din bugetul familiei, uneori destul de mare, este cheltuit anual pentru încălzire. Dacă vă gândiți cum să reduceți această sumă fără să îndurați frigul în propria casă, atunci vă aflați la locul potrivit. Aruncați o privire la sfaturile noastre, pentru a economisi bani pentru încălzire.

 

pușculiță porcușor

Respectați câteva reguli și economisiți bani pentru încălzire.

Factura la încălzire reprezintă unul dintre punctele principale din bugetul casei. Însă, modalități prin care puteți economisi bani chiar și aici, sunt nenumărate. E de ajuns să aveți în vedere câteva lucruri înainte și în timpul sezonului de încălzire, ca acestea să aibă un impact la cât de mult plătiți pentru încălzire. De exemplu, ar trebui să vă concentrați mai mult asupra întreținerii încălzirii și cazanelor, preveniri pierderilor de căldură, și la modul corect de aerisire.

Începeți prin verificarea cazanului

Înainte de începerea sezonului de încălzire verificați, dacă la cazan și toate conductele aferente nu există scurgeri de apă. Nu neglijați nici întreținerea efectuată în mod regulat și ajustarea cazanului pe gaz, care ar trebui să aibă loc o dată la doi ani. De asemenea, aveți grijă la întreruperile de alimentare la cazan. Dacă au loc de câteva ori pe oră, durata de viață a cazanului va fi scurtată și consumul de gaz în creștere.

Aerisire - încălzirea centrală

Încălzirea este la gradul maxim, dar tot trebuie să purtați un pulover în plus în casă? Problema poate consta în faptul, că încălzirea nu a fost aerisită. În astfel de cazuri, se formează bule de aer în interior, datorită cărora încălzirea nu funcționează așa cum ar trebui. Radiatorul este fie călduț, sau cald doar în unele locuri. Un alt semn distinctiv a faptului, că încălzirea necesită aerisire, este existența sunetelor de ciocănit sau de lovit.

Pentru a porni din nou încălzirea centrală, primul lucru, pe care ar trebui să-l faceți, este să mergeți la un magazin de bricolaj. Acolo veți găsi o cheie pentru radiator, cu ajutorul căreia veți aerisi radiatorul. Porniți centrala la gradul maxim, așteptați aproximativ o jumătate de oră, apoi eliberați supapa cu cheia pentru radiator. Nu uitați să puneți o cârpă sub radiator, pentru a cuprinde apa, care este eliminată din interiorul radiatorului. Dacă din radiator auziți sunete de șuierat și sfârâit, nu trebuie să vă faceți griji, sunteți pe drumul cel bun. Aceasta înseamnă, că aerul nedorit este eliminat din radiator.

cheie 

 

Nu subestimați efectuarea controlului la radiator. Ar trebui să aerisiți încălzirea în mod regulat.

Acordați spațiu încălzirii

Pentru ca radiatorul să funcționeze cu adevărat eficient și nu să funcționeze pe liber, asigurați-vă, că există în jurul lui suficient spațiu. Depozitați perdelele lungi și draperiile înainte de iarnă, apoi, folosițile din nou vara. Îndepărtați toate mobilierele de lângă încălzire și nu puneți nimic pe radiator.

Spaţiul din jurul radiatorului să fie liber pentru ca, căldura din el, să fie răspândită mai departe în încăpere. Dacă uscați rufele pe el sau puneți o masă în fața lui, fluxul de aer cald va fi blocat de aceste obiecte.

radiator

Radiatorul nu trebuie să fie acoperit de nimic pentru ca, căldura să poate fi răspândită în cameră.

 

Sfat: La întreținerea în mod regulat a gospodăriei, nu uitați de radiatoare. Pe ele se formează un strat de praf, care împiedică răspândirea căldurii.

  

Folia de aluminiu va reține căldura

Pereții din apartamente sau case din cărămidă au dezavantajul pierderilor de căldură. Dar puteți face față acestei probleme, aparent de nerezolvat, cu foarte mare ușurință. Tot ce trebuie să faceți, este să puneți în spatele radiatoarelor folie de aluminiu. Căldura nu se va pierde mai departe prin pereți, ci ea se va întoarce înapoi în cameră.

Folia poate fi cumpărată cu câțiva lei, care se vor întoarce în schimb de câteva ori mai mult, prin banii economisiți pentru încălzire.

Asigurați-vă, că totul este izolat așa cum trebuie

Etanșarea și izolația corectă nu se referă doar la cazane, radiatoare și conducte, ci și la izolația corectă la geamuri și uşi. Simțiți, că aerul rece trece prin ele? Scăpați de frigul de acasă folosind diferite bariere și perne,care nu lasă să pătrundă frigul în casă. De asemenea, puteți cumpăra praguri mai mari la uși sau izolații clasice din diferite magazine.

 

Sfat: Trageți jaluzelele și rulourile noaptea. Acest lucru va menține căldura în cameră pentru un timp mai îndelungat.

Reglați temperatura

Nu este necesar, ca în fiecare cameră să fie aceeași temperatură. În camera de zi sau în baie, temperatura poate să fie mai mare, iar în dormitor mai mică. De altfel, la temperatură mai mică veți dormi mai bine.

De asemenea, aveți grijă să nu supraîncălziți casa sau apartamentul. Temperatura mai mare înseamnă costuri mai mari. De aceea, dacă doriți să economisiți bani, luați-vă adio de la plimbarea în pantaloni scurți și maieu prin casă sau apartament.

Pentru a nu vă face griji mari cu privire la setarea temperaturii, cumpărați-vă un  termostat. Datorită acestuia, puteți seta fără nici o problemă când să se pornească sau oprească încălzirea. De exemplu, puteți seta, ca încălzirea să pornească cu o oră înainte de a vă întoarce de la serviciu. Astfel veți ajunge direct în apartamentul încălzit și nu va mai trebui să așteptați să se pornească încălzirea.

 

femeie la termostat

Cumpărați-vă un termostat. Îl puteți folosi pentru a regla temperatura din casă, într-un mod mai economic.

Aerisiți intens și scurt

Aerisirea este la fel de importantă iarna ca și vara. Aerul din cameră trebuie schimbat, iar prin aerisire, veți împiedica, de asemenea, formarea mucegaiului.

Vara puteți avea ferestrele deschise toată ziua, dar iarna, când aveți încălzire, nu ar fi prea rentabil acest lucru. Pereții s-ar răci atât de tare, încât ar trebui să reîncălziți camerele.

De aceea, aierisiți doar 5 sau 10 minute. Nu vă fie teamă să deschideți larg ferestrele, pentru a crea curenți de aer. Datorită acestui lucru, aerul va fi schimbat rapid, fără să se răcească prea mult camera aerisită.

Înlocuiți vechiul cu noul

Cazanul de peste 15 ani sau radiatoarele vechi din fontă necesită o schimbare. Modelele noi funcționează în mare parte cu un volum mai mic de apă, sunt mai economice și funcționează mai eficient.

Dacă aveți impresia, că plătiți mulți bani pentru încălzire, căutați un furnizor de gaze sau electricitate nou. Ați încercat să vedeți cât ați plăti în altă parte? Dacă nu, faceți o analiză. Puteți folosi diverse site-uri de comparare online, cu ajutorul cărora veți afla, dacă la un alt furnizor nu ați economisi bani.

 

Sursă foto: Depositphotos.com