Curățenia nu este HOBBY-ul dumneavoastră? Alegeți-vă dintre 10 sfaturi legate de rezoluții privind curățenia.

Vă numărați printre cei care își fac rezoluții de anul nou, de care vă străduiți să vă țineți cu dinții? Să vă lăsați de fumat, să slăbiți sau să începeți să faceți sport  – acestea sunt planurile cele mai frecvente pe lista de rezoluții de anul nou. Încercați să fiți mai creativi, gândiți-vă la punctele slabe pe care le aveți, la ceea ce s-ar putea face pentru a le îndepărta. În cazul în care v-au părăsit ideile, alegeți dintre 10 sfaturi legate de rezoluții privind curățenia, cu ajutorul cărora vă veți pune casa la punct.
Ustensile ajutătoare pentru curățenie
Să se lase de fumat sau să slăbească își propune oricine. Fiți mai creativi!

1) Faceți-vă ordine în garaj sau în beci

Dacă folosiți garajul sau beciul ca depozit pentru lucruri inutile, a sosit momentul pentru o schimbare radicală. Începeți noul an cu o curățenie temeinică a subsolului sau a garajului și lichidați absolut toate lucrurile nefolositoare. Realizați un sistem pentru depozitarea articolelor sezoniere, a echipamentelor de grădinărit sau a sculelor.

Etichetați cutiile și depozitați-le  pe rafturile destinate pentru garaje și beciuri, care sunt produse în diferite dimensiuni. Așezați articolele cele mai puțin folosite pe rafturile superioare, cele mai frecvent utilizate, voluminoase și grele, vor fi așezate pe rafturile inferioare. Nu va mai trebui să vă rușinați din cauza dezordinii din garaj sau pivniță.

2) Borcanele de murături vechi de un secol sau alte „comori“ trebuie să fie lichidate din cămară

Cămara este un loc minunat pentru depozitarea alimentelor pe care nu le consumăm zilnic. Însă, din păcate, nici cele mai rezistente dintre alimentele de durabilitate lungă nu rezistă pentru întotdeauna! Pe parcursul curățeniei din cămară, poate veți găsi compoturi de arhivă, paste vechi de zece ani, nuci râncezite sau făină veche, măcinată încă de pe vremea regelui.  Aruncați fără milă toate alimentele depășite sau nemarcate și pe lângă rafturile pentru gospodărie achiziționați-vă cutii și lăzi din plastic, cu ajutorul cărora veți avea o imagine de ansamblu mult mai bună asupra conținutului cămării.

3) Frecați toate oalele și tigăile

Dacă oalele și tigăile dumneavoastră nu mai arată demult ca noi, aveți ocazia să începeți cu întreținerea lor. Grăsimea nu este chiar așa de simplu de îndepărtat, lasă urme neestetice pe vasele de bucătărie, chiar la spălarea zilnică. Achiziționați un produs de curățare special pentru cuptor și vase cu urme de arsuri, aplicați și lăsați câteva minute să acționeze. Ștergeți suprafața cu șervețele de hârtie și, dacă vasele sunt rezistente la zgârieturi, îndepărtați reziduul cu o perie de sârmă. Veți vedea, că în vasele de bucătărie curățite și curate, veți găti cu mai multă plăcere.

4) Și aparatele de uz casnic au nevoie de o întreținere regulată 

Când vă puneți pe curățarea ustensilelor de bucătărie, începeți cu întreținerea aparatelor de uz casnic. Nu numai că vor arăta mult mai bine, astfel se prelungește și durata lor de viață. Detartrați fierbătorul sau aparatul de cafea, înlocuiți săculețul plin din aspirator, dezghețați frigiderul sau curățați cuptorul.
Curățarea cuptorului
Curățenia completă a bucătăriei și a  aparatelor de uz casnic poate fi o bună rezoluție de anul nou.

5) Spălați husa saltelei

Presupunem că lenjeriile de pat și cearceafurile le spălați cu regularitate. Dar cu mâna pe inimă, când ați spălat ultima oară husa de pe saltea? Pentru că este ascunsă în lenjerie, nici nu ne amintim că este nevoie să fie spălată și husa saltelei. Dacă nu folosiți un material de protecție a saltelei, husa în mod treptat absoarbe transpirația, fiind plină de praf. Faceți un efort și curățați întreaga saltea. Cele mai multe tipuri de saltele se pot spăla în mașina de spălat la o temperatură de 60 °C. Husele, în majoritate, au fermoar, cu ajutorul căruia se pot scoate cu ușurință de pe saltea.

6) Concentrați-vă pe curățarea temeinică a covoarelor

După ani de utilizare, covoarele arată ca și uzate, fiind pline de praf și murdării, pe care aspiratorul obișnuit nu mai reușește să le curețe. Dacă aveți covoare din bucăți, scoateți-le afară și bateți-le temeinic cu bătătorul. Iarna este anotimpul perfect pentru curățirea covoarelor. Covoarele din bucăți le curățați de minune dacă le așezați pe zăpadă – particulele de praf se lipesc pe zăpadă și covorul va fi curat după ce îl bateți cu putere câteva secunde. În cazul covoarelor de pe suprafețe mari, este necesară o curățare chimică, prin care vă veți scăpa și de petele de vin sau alte băuturi.

7) Puneți-vă pe treabă și faceți ordine în documente

Dacă pe parcursul întregului an ați depozitat într-o singură cutie toate chitanțele, facturile și extrasele de cont, aveți din toate o varză.  Luați decizia ca, imediat la începutul anului, veți pune la punct și veți sorta toate documentele. Veți începe noul an cu masa curată și nu vă veți pierde în documente. Dacă aveți nevoie să depozitați o mare cantitate de documente, achiziționați-vă rafturi pentru arhivare și bibliorafturi. Veți avea o imagine de ansamblu perfectă a tuturor documentelor și nu veți petrece întreaga după-amiază căutând un anumit document. 

8) La înălțime! Curățați lămpile de pe tavan

La curățenia de rutină, de regulă curățăm doar obiectele din gospodărie, la care ajungem ușor. Cele mai greu accesibile sunt candelabrele și lămpile montate pe tavan, care treptat sunt umplute cu praf, adesea găsindu-și cuib în ele și muștele sau păianjenii. Cumpărați-vă scară de aluminiu sau trepte din aluminiu și curățați temeinic toate elementele de iluminat din gospodărie. Solicită un efort destul de mare, dar veți fi încântați de rezultat

9) Scăpați-vă de calcarul din baie

Dacă aveți acasă apă de duritate mare, cu siguranță veți vedea în baie urme albe de la picăturile de apă uscate. După câteva săptămâni, calcarul se va forma pe gresie, bateriile de robinete, paravanele de duș, chiar și în vasul de toaletă. Cu cât mai des veți îndepărta calcarul cu ajutorul produselor chimice sau a celor de uz casnic (sodă de bucătărie, oțet), cu atât mai puțină muncă veți avea cu menținerea curățeniei. Angajamentul dumneavoastră pentru anul 2021 poate fi, de pildă, eliminarea calcarului din baie în intervale de două săptămâni.

10) Culturalizați balconul sau terasa

Balcoanele și terasele reprezintă spații importante în cadrul apartamentelor și caselor. Cu toate acestea, adesea se neglijează curățenia acestora, mai ales pe perioada de iarnă, când nu sunt prea des frecventate.  Încă înainte de sosirea primăverii culturalizați balconul sau terasa dumneavoastră – curățați podeaua, renovați balustrada balconului, cumpărați un mobilier nou de exterior și pregătiți ghivece pentru plantele de balcon. Gândiți-vă la modul de utilizare eficientă a întregului spațiu al balconului sau terasei. Puteți să cumpărați, de pildă, un raft zincat îngust, care vă va folosi pentru amplasarea plantelor, decorațiilor, ustensilelor pentru grătar sau a vaselor.

Ar fi mai bine să uitați rezoluțiile ambițioase de anul nou, pe care oricum aproape nimeni nu le duce la îndeplinire. Stabiliți-vă obiective ușor de atins și apucați-vă de curățenia pe care o amânați de mult timp. Curățenia garajului, eliminarea calcarului sau curățarea temeinică a aparatelor de uz casnic, vă va dura doar câteva ore. Răsplata pentru dumneavoastră va fi un sentiment plăcut, creat de faptul că, în sfârșit, ați reușit să realizați rezoluțiile propuse.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com