4 motive pentru care copilul tău nu vrea să facă curățenie acasă

Să ridice mâna acela căruia îi place să facă curățenie acasă. Nimeni nu se așteptă să vadă o hoardă de mâini ridicate. Puțini adulți consideră curățenia unul dintre hobby-urile lor preferate, iar acest lucru este valabil cu atât mai mult pentru copii. Ca orice lucru în viață și a face curățenie, trebuie să înveți cu greu. Și cine ar trebui să-l învețe asta pe copil? Ei bine, noi, părinții.
Copiii spală vasele
Învață-l pe copil să ajute la curățenia casei. Avem câteva sugestii despre cum să o faci!

Ordinea și curățenia, garanția sănătății

Există nenumărate studii care arată că într-o casă curată, ordonată, oamenii se simt mai fericiți, mai relaxați, mai productivi și dorm mai bine. Vechiul proverb „Curăţenia este mama sănătăţii” se aplică nu numai la curățenia noastră corporală, ci și la cea a mediului în care trăim și ne mișcăm.

Dar educația în ce privește curățenia trebuie să înceapă devreme. Bunele obiceiuri dobândite la o vârstă, vor duce printre altele mai târziu și la o mai mare empatie și angajament social.

Dar explică toate aceste beneficii copilului tău de zece ani, la care încep să se dezvolte primele simptome ale pubertății. Este important să îți pui întrebarea de ce nu vrea de fapt să facă curățenie? Există mai multe răspunsuri.

1. Pentru că copiii urăsc responsabilitățile

Fiecare dintre noi își amintește de copilărie ca fiind acea vreme magică și inocentă când încă mai credeam în Moș Crăciun, visam că vom deveni astronaut sau șef de tren, balerină sau arheolog.

Cu toate acestea, mulți dintre noi nu mai știm să transpunem aceste amintiri în proprii noștri copii. În schimb, le insuflăm ideea că viața este muncă grea și bucuria trebuie meritată.

Le impunem participarea obligatorie la școală și îi obligăm la curețenie acasă după școală. Desigur, este nevoie să facă curățenie, dar un rol important îl are și cum le transmitem aceste informații.

Soluție: Curățenia nu trebuie să fie considerată o obligație, ci o activitate ca oricare alta

Oferă-i copilului posibilitatea să aleagă, să simtă că decide singur. Alegerea trebuie, desigur, să aibă anumite limite:

    - Fă o listă cu lucrurile, care trebuie făcute.

    - Stabilește un număr minim de sarcini, la care trebuie să se înscrie fiecare membru al familiei.

    - Stabiliți împreună un termen clar când lucrurile trebuie făcute.

    - Dar nu scrie un plan săptămânal, nu suntem în război.

Desigur, acest sistem presupune că copiii vor colabora. Nu recomandăm introducerea de pedepse pentru sarcinile neîndeplinite. Numai în caz că s-ar aplica tuturor, pentru ca să fie corect.

Pentru cei mai mici funcționează bine dacă faci din curățenie o joacă. Păpușile se duc la culcare în căsuță după joacă, iar soldații trebuie să se întoarcă la cazarmă. Aranjați animalele de pluș după mărime, mașinile după culoare. Este nevoie de răbdare și de nervi puternici, dar timpul investit va da roade în viitor.

Copiii mai mari fac curățenie mai bine cu muzică. Lasă-i să își facă un playlist de o oră pe Spotify cu melodiile lor preferate, care vor stabili cu precizie timpul acordat treburilor casnice.

2. Pentru că mai bine faci tu curățenie în locul lor

Dacă îi creezi copilului condiții de hotel ca la mama acasă, nu te aștepta să înceapă să te ajute singur. Astfel îți împletești un bici și crești un leneș neindependent din copilul tău, care amână lucrurile până în ultimul moment.

Mulți părinți încearcă să-și rupă blestemul prea târziu prin constrângere, comenzi și țipete, care sunt cele mai proaste metode pe care le poți alege.

De asemenea, este un fenomen larg răspândit ca copilul nici măcar să nu știe la ce se folosește un oarecare detergent sau să de-a drumul la mașina de spălat, așa că în cele din urmă îți ia mult mai mult timp și energie să faci totul.

Soluție: Fă din curățenie o aventură de familie

Curățenia poate fi o oportunitate de a petrece timpul împreună. Lucrați în echipă. Este la fel ca la școală. Cel mai mult învață omul atunci când găsește singur soluția corectă. Sarcina profesorului este să îi arate calea.

    - Arată-i copilului ce și cum se face și cum acest lucru poate fi făcut în mod sistematic.

    -  Profită de acest timp pentru a afla ceva despre viața copilului, despre ceea ce îl interesează. Pune întrebări mai inteligente decât numai           „Ce a fost astăzi la școală?”

    - Mulțumește-i pentru ajutor. Îi învățăm pe copii să mulțumească, dar rareori le spunem cuvinte de mulțumire noi înșine.
Copilul face curățenie
Obiceiurile pe care le adoptă copiii cât mai repede posibil îi vor ajuta la maturitate.

3. Pentru că nu au timp pentru asta

Școala și temele le iau mai mult decât un sfert din zi, iar majoritatea merg și la diferite cercuri sau se ocupă cu ceva hobby-uri. Să îi dai o parte din treburile casnice înseamnă a îi iei din timpul pentru joacă și pentru somn.

Soluția: Împarte-i sarcinile în părți mai mici

Managerii de vârf își împart ziua în secțiuni mai mici, clar definite. Datorită acestui fapt, nu numai că reușesc să facă față la mult mai multe sarcini, dar se și bucură mai mult de munca pe care o fac.

De câte ori pe săptămână îi repeți copilului tău acest ordin: „Fă-ți curățenie în cameră"? Cuvântul abstract curățenie, în spatele căruia se află grămezi irezistibile de rufe, îngrămădite peste tot, în afară de dulap, masa care se îndoaie sub hârtii și căni de ceai și parchetul plin de praf și pete, i-ar speria chiar și pe operatorii de podea profesioniști. Este important să vezi lumina la capătul tunelului.

    - Încearcă să alegi în schimb o sarcină specifică pentru fiecare zi. Poți începe de exemplu cu masa.

    - Dacă vrei să ajute și cu restul gospodăriei, dă-i o sarcină pe care o poate face în weekend într-o oră.

4. Pentru că nici tu nu știi să menții ordinea

Cum arată masa ta de birou? Și cum îți împături hainele în dulap? Suspini când trebuie să aspiri? Te încrunți în timp ce calci rufe? Înjuri când speli toaleta? Nu te aștepta ca copii tăi să trăiască în curățenie și să se bucure când trebuie să facă curățenie, dacă chiar tu eviți pe cât se poate această treabă.

Soluția: fii un exemplu

Educarea de sine este uneori mai grea decât creșterea copilului. Consideră că poți omorâ două muște dintr-o singură lovitură: te vei ajuta pe tine și pe copilul tău. Acest sfat se adresează în primul rând proaspeților părinți. Copiii mici vor învăța cel mai mult urmând pur și simplu modelele lor. Arată-i unde își au locul anumite lucruri, când faci curățenie dă-i în mână o mătură și o lopată, astfel încât să știe că este vorba de instrumente obișnuite.

Infobox: 3 greșeli pe care ar trebui să le eviți atunci când îl înveți pe copil să facă curățenie

  1. Nu îi oferi copilului tău o recompensă dacă faace curățenie, nu îl vei învăța astfel să facă curățenie, ci să facă comerț inteligent.

  2. Nu fi moale. Dacă copilul refuză să facă curățenie, nu trebuie să o faci în locul lui în cele din urmă. Singurul lucru pe care îl învață este că pasivitatea pe termen lung dă roade.

  3. Nu insista și nu îi da ordine - curățenia nu trebuie să fie o pedeapsă. Acest lucru va face doar ca copilul să fie dezgustat și nu te va asculta din contră.

Fiecare lucru își are locul său: baza este o cameră ordonată

Din punct de vedere psihologic, lucrurile ordonate evocă în noi pace și armonie, haosul dimpotrivă, trezește în om nervozitatea și distrage atenția. Indiferent de strategia pe care o alegi pentru a-ți conduce copiii către ordine, impulsul inițial este întotdeauna același. Baza este o casă bine organizată.

Echipamentele de uz casnic au o mare influență mare asupra cât de bine va fi menținută ordinea și cât de ușor se va face curățenie în casă. Este mai probabil ca copilul să-și păstreze singur camera într-o stare tolerabilă, când se va orienta ușor în ea. Ce înseamnă mai exact asta?

Jucăriile trebuie să fie la vedere și la îndemână - în acest scop servesc cel mai bine rafturile

Jucăriile și alte obiecte folosite de copil astăzi și zilnic, trebuie să fie într-un loc vizibil. Ascunde-le în dulap și ppoți fi sigur că, atunci când va căuta ursulețul de pluș le va scoate afară pe toate.

Cea mai bună și mai practică soluție sunt  rafturile pentru casă: iasă ieftin, totul este frumos aranjat pe ele și sunt ușor de curățat.

Ceea ce nu se folosește trebuie să dispară - pentru aceasta sunt potrivite cutiile de depozitare

Dimpotrivă, ascunde lucrurile cu care se joacă o dată la șase luni. O greșeală obișnuită pe care o fac mulți părinți este aceea de a face singuri din camera copiilor un depozit de lucruri nefolosite. În dulap atârnă hainele din care copilul a crescut de mult, sertarele sunt pline de caiete școlare din anii trecuți, ca să nu mai vorbim de cutii cu jucării vechi.

Fă-ți timp ca într-o zi să treci cu el hainele din garderoba lui. Lasă-l să decidă ce mai vrea să poarte și scapă de restul hainelor. La fel, hainele de sezon nu trebuie să stea în dulap tot timpul anului.

Menținerea unui inventar minimalist necesită o doză de lepădare de sine. Se întâmplă adesea să ne dăm seama de valoarea unor obiecte, atât materaile cât și emoționale, abia mai târziu. Dacă ți-e teamă că vei fi certat de copilul tău pentru că îi lipsește ceva din cameră de care are nevoie disperată chiar acum, cumpără  cutii de depozitare din plastic și ascunde toate lucrurile în ele. Acolo, toate lucrurile inutile pot sta bine până când te hotărăști să faci curățenie în cămară.


Sursa foto: Depositphotos.com