Instrucțiuni pentru curățenia de primăvară

Este timpul pentru curățenia de primăvară. Ceea ce nu ai reușit înainte de Crăciun trebuie să reușești acum înainte de sosirea Paștelui. Curățenia de primăvară este mai detaliată decât cea din timpul anului. Ar trebui să te concentrezi asupra locurilor pe care în mod normal nu ai timp să le faci, spunând că le vei face data viitoare sau că, acolo ți așa nu se vede. Ce presupun toate acestea? Avem un ghid clar pentru tine despre cum să o faci.
O femeie în vârstă care stă și meditează după ce terminat curățenia
Chiar și să faci curățenie poate fi distractiv.

Planifică-ți totul din timp

Curățenia de primăvară necesită un anumit sistem. Nu este o idee bună să te apuci de ea cu tot elanul fără să îți faci un plan. Mai întâi fă-ți o listă cu tot ce va trebui făcut.

  • să ștergi praful și să mături pânzele de păianjen,

  • să dai cu aspiratoul în spatele frigiderului, sub canapea și mobilier,

  • să speli geamurile și perdelele,

  • să cureți ghiuvetele,

  • să degresezi cuptorul și hota,

  • să cureți frigiderul și să dezgheți congelatorul,

  • să faci ordine în garderobă, să selectezi hainele de iarnă,

  • și, eventual, să repari defectele minore.

Un cuplu tânăr într-un conac vechi, femeie înfășurată în pânze de păianjenLasă atmosfera ca din filmele de groază la sfârșitul lunii octombrie.

Scapă mai întâi de tot praful

Nu porni niciodată de la baie și toaletă, deoarece probabil aici vei veni să speli cârpele și să torni apa murdară. Cel mai bine va fi dacă începi cu capcanele de praf. La urma urmei, acestea eliberează la prima atingere ușoară în aer toate proviziile acumulate. Îndepărtează perdelele și draperiile, husele de pernă, pliază plapumele și înfășurează covoarele. Spală ce se poate în mașina de spălat, iar restul cel puțin scutură bine pe fereastră și lasă să se aerisească.

Nu ești însă gata încă cu praful. Acum este timpul să ștergeți  praful de pe dulapuri și comode, candelabre și lămpi, televizoare și radiodifuzoare, pervazuri, de pe ramele tablourilor, pe oglinzi și ferestre sau uși. Nu uita de lucrurile mici, cum sunt prizele și comutatoarele.

SUGESTIE: Lasă mobilierul din lemn să se usuce și apoi aplică pe el un spray de protecție cu lac. 
O femeie în mănuși de cauciuc care șterge praful de pe rafturi
Toate cărțile, bibelourile și vazele arată frumos, dar praful nu le face prea mult bine.

Spală geamurile întotdeauna atunci când este înnorat

Primele raze de soare de primăvară dezvăluie de obicei cât de mult ai neglijat geamurile în timpul iernii. Acum este necesar să le acorzi atenția cuvenită. Curăță mai întâi ramele și jaluzelele de praf, ca să nu murdărești sticla după ce o speli. Folosește un produs de curățat pe bază de alcool pentru a da geamurilor strălucire.

Alege o zi înnorată pentru a spăla geamurile. Soarele usucă rapid sticla udă înainte să apuci să o ștergi, așa că apar pe ea și mai multe pete.

Cum să faci curățenie în bucătărie?

Cu siguranță ștergi blatul de bucătărie de mai multe ori pe zi. Dar cât de des ștergi sub cuptorul cu microunde, blender sau sub aparatul de cafea? Cel puțin în timpul curățeniei de primăvară ar trebui să dai la o parte toate aparatele de bucătărie și să dezinfectezi bine blatul.

Interiorul cuptorului cu microunde și al cuptorului electric trebuie degresat în același mod ca și hota. Și aparatul de cafea merită cu siguranță să fie decalcifiat. Chiar dacă te străduiești să trăiești ecologic, în acest caz îți recomandăm să îți chemi în ajutor soluții chimice adecvate, care vor devora garantat toată grăsimea și depunerile de calcar.

SUGESTIE: Închiriază-ți pentru câteva zile un aparat de curățat cu aburi și un aspirator pentru spumă. Le vei găsi de obicei în orice hobby market și există și companii specializate în acest domeniu. Cu primul aparat vei curăța și dezinfecta podelele, faianța, chiuveta sau întreaga baie (iar unele tipuri pot face față chiar și ferestrelor) fără o singură picătură de substanțe chimice, al doilea se va ocupa de revitalizarea tapițeriei și a covoarelor. 

Fă ordine în dulapuri

Acum este timpul să trecem la garderobă. Spală hainele de iarnă, curăță paltoanele și pune totul în saci, pe care le poți duce pe raftul din garaj. Acolo vor fi mai bine protejate de molii decât ar fi în dulapul tău.

Dacă tot faci ordine în dulap, încearcă să selectezi puțin hainele. Fă o faptă bună și donează  piesele pe care nu mai ai de gând să le porți la caritate. Dacă vrei să faci ordine nu numai în dulap, lasă-te inspirat/ă de guru-ul de curățenie japonez Marie Kondo. Întregul articol despre cum funcționează metoda KonMari, poate fi găsit pe blogul nostru. Aici vom menționa doar cele mai importante informații cu privire la îmbrăcăminte.

  1. Aruncă toate hainele la o grămadă. Da, sună cam drastic, dar cel puțin vei vedea cât de multe haine ai cu adevărat în dulap.

  2. Ia bucată cu bucată și întreabă-te. Port această piesă de mai multe ori pe an? Îmi aduce bucurie? Dacă nu, la caritate cu aceasta.

  3. Împachetează și clădește frumos ce a mai rămas și așază în dulap. De obicei tragi primele trei tricouri din grămada de pe raft. Pentru piesele care nu mai încap în sertare se potrivesc cutiile de depozitare din plastic.

Un coș cu prosoape la grămadă și cealalt cu prosoape pliateNu contează dacă pui în role hainele sau prosoapele - aceasta funcționează pur și simplu!

Remediază defectele minore

Profită de această ocazie pentru a elimina defectele minore care s-au acumulat în gospodărie. Reînnoiește chitul pe șinele de la blatul de bucătărie, înșurubează mânerele libere de pe dulapuri și sertare, unge balamalele întărite, lipește faianța căzută și curăță sifoanele și canalul de scurgere de la duș.

Lasă podelele la urmă

Chiar și când faci curățenie de „întreținere” în timpul anului, știi că merită să lași podelele la urmă, ca să nu rămână urme pe ele. Scoate-i pe toți membrii familiei afară, deschide ferestrele, șterge podeaua, toarnă-ți un pahar cu vin ca recompensă și lasă podelele să se usuce.
Vin + curățenie = bucurie
După părerea noastră, matematica este clară!

Curățenia de primăvară este o mare oportunitate pentru reorganizare

Când începi să reorganizezi dulapurile în bucătărie sau în sufragerie, profită de ocazie și sortează conținutul lor în același mod ca și în cazul dulapului cu haine. Pentru această ocazie din nou, metoda KonMari este utilă:

  1. Rearanjează alimentele în funcție de cât de des le folosești.

  2. Aruncă tot ceea ce nu prea folosești.

  3. Pe cât posibil, golește tot ce este ambalat în hârtie sau carton în borcanele și cutiile de depozitare cu etichete, unde nu intră molii și muschițe.

  4. Rearanjează gemurile și ingredientele cu care gătești rar în lăzi și du-le în cămară sau pivniță.

Curăță din nou dulapurile goale. Rafturile unse și lipite cu tot felul de resturi de mâncare îți vor da și ele de lucru. De asemenea, șterge tot ce vrei să păstrezi înainte de a le pune din nou în dulap.


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro