um să îți aranjezi interiorul cabanei astfel încât vizita acesteia să fie o mângâiere pentru suflet?
Interiorul cabanei tale rurale merită aceeași atenție ca și locuința ta. Aceasta poate fi aranjată ieftin dar frumos însă, trebuie urmate câteva reguli simple. Iată câteva sugestii despre cum să o faci.
Cabana nu trebuie să servească drept depozit pentru vechituri, dar dacă mobilierul vechi este ales cu gust și cu măsură, atunci cabana arată bine. De exemplu, o mașină de cusut veche aparține stilului clasic.
Fă din cabana ta un sanctuar al păcii
Cabana este un concept specific românilor. Ceva ca o caravană pentru olandezi, o saună pentru finlandezi sau o barcă pentru croați. Este simbolul libertății și al relaxării absolute. Omul abia așteaptă să meargă la sfârșit de săptămână la cabană ca să își aerisească capul.
De obicei cabanele însă nu seamănă cu un sanctuar al păcii. Cel mai des se întâmplă să arate ca un depozit de lucruri inutile pentru care nu se mai găsește loc în casă. Toate paharele, cănile și grămezile de vase vechi, scaunele destrămate, canapeaua veche, un ceainic sau un grătar electric nefolosit, toate sfârșesc în final în cabana ta. Nu are sens să cumperi ceva nou pentru cabană, nu-i așa.
Lucrurile vechi da, dar cu moderație și mai ales cu gust
Puțini oameni își permit să cumpere mobilier nou pentru cabană. Vestea bună este că, nici nu este nevoie de așa ceva. Bucătăria din cabană se poate aranja liniștit cu dulapuri, masă și scaune vechi. Indiferent dacă sunt din apartamentul tău sau de la bazar, dar este bine să respecți 3 reguli simple:
- Acordă atenție confortului. Mergi la cabană să te odihnești, așa că spațiul și mobilierul acesteia ar trebui să îți permită acest lucru.
- Pune accent pe funcționalitate și caracterul practic. Nu merită să aduci aici lucruri pe care nici acasă nu le folosești.
- Dă viață locului. Încearcă să unifici stilul. Cel mai important lucru este să te simți bine aici.
SUGESTIE: Nu îți fie frică să arunci obiectele vechi care nu îți plac. Pune-le lângă containerele de gunoi, cu siguranță le va lua cineva care mai are nevoie de ele.
La cabană se potrivesc culorile stinse și materialele naturale
O cabană de pădure ar trebui să se încadreze în mijlocul naturii. În interior ar trebui să predomine culorile stinse, pastelate care se potrivesc cu lemnul lăcuit, din care ar trebui să fie cât mai mult în interior. Trebuie acordată o atenție deosebită finisajului de suprafață al mobilierului din lemn. Într-o cabană care nu este încălzită sau ventilată în mod regulat, există riscul ca lemnul să înceapă să lucreze sau chiar să putrezească.
SUGESTIE: Pardoselile din lemn merită tratate cu ulei peste tot acolo unde umblați încălțați. Așa nu se vor vedea pe ele atât de mult zgârieturile create de pietricelele prinse pa talpa pantofilor.
Rafturile cu polițe vor servi bine ca spațiu de depozitare în cabană. Dacă vrei să se asorteze vizual cu interiorul, vopsește-le de exemplu, cu culoarea care predomină în cameră.
Odihna necesită un pat de calitate - acesta poate fi de exemplu, și din paleți
Deși mobilierul din paleți nu mai este la fel de „in“ ca pe vremuri, acest lucru nu schimbă cu nimic faptul că este o modalitate bună de a mobila ieftin și practic interiorul cabanei. În special, un pat din paleți este ușor de fabricat. Tot ce trebuie să faci este să șlefuiești paleteții, să îi vopsești, să îi clădești unul peste altul și să îi înșurubezi.
Un somn de calitate, la urma urmei depinde în principal de o saltea confortabilă și nu ar trebui să economisești în această privință chiar dacă este vorba de cabană. Dacă e să îți permiți un singur lucru nou, aceasta ar trebui să fie salteaua.
SUGESTIE: Interiorul cabanei nu trebuie să-ți amintească prea mult de casa ta, astfel încât mintea să se poată relaxa așa cum trebuie.
Nu uita de suficient spațiu de depozitare
Mergi la cabană pentru recreere și ai nevoie de unele echipamente: undiță, rachete pentru badminton, echipamente pentru grătar, hamace. Toate acestea ocupă mult spațiu. Ascunzătoarea ideală sunt comodele vechi, spațioase cu sertare și lăzile de depozitare, care pot fi folosite și ca masă.
Pivnița și atelierul însă, trebuie aranjate în principal practic
Mulți români se odihnesc muncind. Iar la cabană este întotdeauna ceva de lucru. Important este să facem distincție strict între spațiile de locuit și cele de lucru și să nu mutăm toate vechiturile din spațiul de locuit în pivniță, atelier sau magazie.
Există o singură regulă pentru spațiile de lucru: practicitate maximă. Aceasta merge mână în mână cu organizarea. Lopețile, greblele și alte unelte pot fi agățate pe perete. Același lucru este valabil și pentru scările pliabile. Pentru articolele mai mici este bine să cumperi cutii de depozitare și lăzi.
La întrebarea cum poți aranja cel mai bine spațiile din subsol, există un răspuns simplu: cumpără rafturi cu polițe. În pivniță sau atelier, unde ar putea exista riscul de coroziune din cauza umezelii recomandăm rafturile zincate
SUGESTIE: Rafturile sunt la fel de potrivite și în bucătărie. În cabană pot fi folosite, de exemplu, și în cămară.
Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro