Cum se rezolvi spațiul de depozitare în baie?

De regulă, baia nu este una dintre acele încăperi în care ți-ai putea permite o soluție de interior megalomană. Pe cei câțiva metri pătrați, este nevoie să montezi pe lângă mașina de spălat, chiuvetă și duș și unul sau două dulapuri de toaletă, a căror dimensiune crește odată cu numărul membrilor gospodăriei. În plus, mobilierul pentru baie trebuie să reziste la umiditate extremă. Deci, cum poți să aranjezi cel mai bine o baie?
Baie în culori deschise, cu o cadă așezată în spațiu
Lată câteva sugestii cum să o faci!

La ce te aștepți de la baia ta?

Dacă intenționezi doar acum să îți construiești o baie, ai avantajul că o poți planifica în avans, să proiectezi prizele electrice și racordurile la apă exact conform ideilor tale. Dacă stai în fața unui proiect deja realizat, nu îți mai rămân multe opțiuni. Prin urmare, este necesar să iei în considerare cu atenție cum vrei să-ți folosești baia. Petreci mult timp în ea sau îți faci repede treaba dimineața și seara?

  • Păstrezi toate prosoapele și halatele de baie în dulap sau vrei să le ai la îndemână în baie? Dacă da, va trebui să le faci un loc adecvat unde să le pui.

  • Îți place să stai mult în cadă și vrei spațiu pentru lumânări aromate și muzică? Atunci, va trebui să așezi un raft undeva aproape de priză.

  • Îți faci machiajul în fața oglinzii din baie sau folosești pentru asta o masă de toaletă în dormitor? De cât spațiu în baie ai nevoie pentru produsele cosmetice?

SUGESTIE: Află din timp din ce material sunt făcuți pereții, ca să știi ce fel de sistem de prindere vei avea nevoie pentru dulapurile și rafturile suspendate. 

Alegerea materialului potrivit este crucială

Mobilierul de baie ar trebui să supraviețuiască umidității ridicate și să fie ușor de șters. De asemenea, ar fi ideal dacă rafturile ar fi ușor de îndepărtat și curățat. Ce materiale sunt cele mai practice în acest sens?

  • LDT sau PAL laminat sunt materiale ieftine și destul de rezistente la umiditatea aerului, cu condiția ca și marginile să fie lipite cu laminat. Din păcate, acest lucru nu este obișnuit la cele mai ieftine dulapuri. Pe aici intră apa în lemn, ceea ce va distruge încet, dar sigur scândura. Prin urmare, alege câteva materiale mai durabile sub chiuvetă.

  • Placa MDF lăcuită din fibră de lemn este materialul cel mai des folosit pentru ușile dulapului. Arată mai mult ca lemnul adevărat și oferă, de asemenea, o gamă mai largă de opțiuni de modificare. Vei întâlni adesea modele cu decoruri sculptate. Același lucru este valabil și pentru laminat. Cu cât mobilierul de baie este mai ieftin, cu atât este mai proastă manopera și, prin urmare, rezistența.

  • Lemnul masiv este potrivit cu condiția să fie un tip exotic impermeabil. Cel mai adesea ne putem întâlni cu mobilier de lux din lemn de tec. Desigur, va trebui să plătim suplimentar pentru asta.

  • Sticla este adesea folosită pentru rafturi și panouri de ușă. Cu toate acestea, nu se poate spune că acesta este chiar un material adecvat. Poate rezista la apă, dar este în pericol de spargere și se poate vedea orice pată pe ea.

  • Metalul cromat, din care sunt fabricate în mod obișnuit toate rafturile și coșurile de baie, surprinzător nu este o alegere de durată, deoarece umezeala pătrunde în interior în ciuda placării cromate. Dacă vrei să folosești elemente metalice în baie, ar trebui să mizezi mai bine pe oțel inoxidabil.

  • Plasticul este probabil cea mai practică soluție. Nu corodează, nu își pierde culoarea și este ușor. Dar rareori dai peste mobilier de baie din plastic care să arate cel puțin cât de cât frumos.

SUGESTIE: Mobilierul pentru baie ar trebui, dacă este posibil să stea pe picioare sau să fie agățat de perete astfel încât să poți șterge podeaua cu ușurință sub el. 
Baie cu mobilier din lemn și planteMobilierul din lemn dă o senzație de confort întregii băi. Mobilierul de calitate și rezistent la apă este într-adevăr mai scump, dar rezultatul merită.

Cu cât mai multe piese de mobilier, cu atât mai multe măsurători

Înainte să cumperi dulapurile și rafturile, măsoară bine baia. Deși nu există multe opțiuni într-o baie mică, acest lucru nu înseamnă că va trebui să îți faci mobilierul de baie la comandă.

Ajunge să le stivuiești una peste alta, până sus la tavan. Un dulap îngust sau un raft de baie este potrivit pentru aceasta. O soluție excelentă DIY este, de asemenea să cobori tavanul deasupra ușii, ceea ce va crea o nișă pentru produsele de curățat, de exemplu.

SUGESTIE: Ce-ai zice să muți mașina de spălat sub blatul de bucătărie? Dacă nu ocupă spațiul pentru oale, cu siguranță merită luat în considerare și această opțiune. Mașina de spălat încorporată în bucătărie este o soluție foarte populară folosită în apartamentele mici. 

Raft de baie îngust pentru cei care îndrăznesc să folosească un stil nou

Nu îți fie teamă să folosești și altceva decât mobilierul clasic pentru inspirație. Un raft îngust pentru baie din oțel inoxidabil cu polițe din MDF îndeplinește toți parametrii importanți:

+      Este realizat din materiale impermeabile.

+      Polițele pot fi îndepărtate și curățate.

+      Stau pe picioare, astfel încât poate fi ștearsă podeaua sub ele.

+      Folosește spațiul în mod eficient în înălțime.

+      Nu trebuie să rezolvi sistemul de deschidere cu uși.

SUGESTIE: Așează ghivece cu plante care iubesc umezeala pe raftul din baie. Pe capătul raftului poți prinde și cârlige pentru prosoape. 


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro