Pregătește grădina pentru sosirea primăverii

Grădina doarme încă, dar grădinarul nu ar trebui să doarmă în nici un caz. Luna februarie este cel mai bun moment pentru pregătirea gazonului, a pomilor, arbuștilor și paturilor de flori pentru primăvară. Ce poți face pentru acestea?
Scarificator pe gazon
După iarnă, îndepărtează frunzele căzute și mușchii de pe gazon. Apoi aerează-l cu un scarificator.

Cum să ai grijă de gazon în februarie?

Odată cu sfârșitul înghețurilor, este timpul să ai grijă de gazon. Dar mai dă-i câteva zile, înainte să devină verde. Dacă gazonul mai este înghețat îl poți distrige ușor și acolo unde calci, în loc de iarbă pot apărea locuri goale. Cum să te îngrijești potrivit de gazon?

  1. Mai întâi, trebuie pieptănat cu grebla, trebuie îndepărtate frunzele și crenguțele uscate, precum și mușchii.

  2. Apoi scurtează-l, cu maximum o treime, cu mașina de tuns gazonul.

  3. Dacă mușchii încep să reapară, pulverizează-i cu o soluția împotriva mușchilor și lasă-l să se odihnească timp de două săptămâni.

  4. După acest timp, aerează-l cu un scarificator și presărează-l cu nisip de siliciu.

  5. În cele din urmă, iarba trebuie fertilizată înainte de a începe să crească.

Dacă tocmai ai de gând să îți faci un gazon, timpul potrivit este chiar acum. De îndată ce zăpada dispare din sol, sapă-l, îndepărtează pietrele și împrăștie deasupra rășină. Apoi, la sfârșitul lunii martie poți semăna iarba.

Pregătește solul și alege tipul de iarbă pe care vrei să îl semeni

Pregătește și paturile de flori pentru plantare. Acum ai ultima șansă să le sapi astfel încât înghețurile de dimineață să reușească să distrugă încă semințele de buruieni. Când înghețurile slăbesc, sparge bulgării de pământ lipiți și scoate rădăcinile și resturile de plante. Alege un îngrășământ în funcție de ceea ce vrei să crească în pat.

Deși plantarea trebuie să aștepte până în martie și aprilie, ar trebui să îți pregătești deja răsadurile. Acest lucru se aplică în special la roșii, ardei sau salată pe care le poți cultiva în ghivece acasă pe fereastră.

Taie vârfurile copacilor

Și pomii fructiferi au nevoie de o tunsoare în formă potrivită pentru vară pentru a întineri și a da roade bune pe termen lung. Pomii care au fructe cu sâmburi (prune, caise, piersici și nuci) însă nu trebuie tunși. E prea devreme pentru ei. În timpul de repaus, ar pierde inutil seva valoroasă. Acest lucru nu este valabil în ce privește fructele fără sâmburi (mere și pere) și fructele de pădure mici (coacăze, agrișe, afine, zmeură și viță de vie) care încep să încolțească mai devreme.

Tăierea pomilor este o adevărată știință, așa că zicala „măsoară de două ori și taie o singură dată” se potrivește aici și mai bine. Nu lucra niciodată pe vreme cu vânt sau dacă există încă un risc de îngheț. De asemenea, fii atent la modul în care sprijini scara de trunchi. Dacă deteriorezi scoarța, lemnul poate fi atacat de ciuperci și mucegai. De aceea este mai bine să folosești pentru tăiere  o scară pliabilă.
Tăierea pomilor într-o livadă
Pentru tăierea pomilor, este mai potrivită o scară pliabilă decât o scară clasică.

De asemenea, se recomandă ca înainte de începutul primăverii să tratăm trunchiurile și ramurile pomilor fructiferi împotriva dăunătorilor și bolilor. O serie de larve își face din pomii fructiferi locul de adăpost iarna. Trebuie să scăpăm de ele prin pulverizare înainte ca primele frunze să înceapă să răsară.

Soarele puternic de primăvară nu face prea bine pomilor. Încălzește și agită seva din pomi, care se solidifică din nou noaptea, ceea ce face ca trunchiul să se crape. De aceea se recomandă vopsirea trunchiului cu var, ceea ce protejează pomul de supraîncălzire. O metodă și mai eficientă este să umbrim trunchiul cu o scândură.

Infobox: Este posibil ca iarna să nu fi spus încă ultimul ei cuvânt. Nu lăsa ca ramurile să se crape sub povara zăpezii grele și umede. Îndepărtează zăpada de pe ele, dar nu o îndepărta de sub pomi, aceasta protejează rădăcinile de îngheț. 

Fă o revizie a instrumentelor de grădină

Înainte de prima ieșire în grădină este necesar să verificăm mașina de tuns, să completăm combustibil, să verificăm bujiile și mai ales să ascuțim lamele. Curăță lopețile, greblele, sapele și cazmalele de pământ uscat și rugină. Dacă instrumentul ruginește prea mult, este timpul să te gândești la opțiuni de depozitare mai bune. Acestea pot fi bine protejate de umezeala de la sol dacă sunt atârnate pe perete și pe  rafturi cu polițe.


Sursă foto: Depositphotos.com