Cum să faci curățenie după Crăciun fără să ai stres

Lumânările de Advent s-au stins, colindele au încetat, frigiderul s-a golit, kilogramele au crescut. Cadourile despachetate zac împrăștiate pe jos printre resturile de hârtie pentru cadouri, covorul este plin de firimituri de prăjituri și particule sclipitoare căzute de pe decorațiunile din pom, fața de masă este pătată de vin și ceară. Stresul de dinainte de Crăciun a dispărut și acum a venit timpul să faci curățenie. Cum să o faci astfel încât să nu devină un stres pentru tine?
Familia face curățenie după Crăciun
Programează-ți munca, implică-i și pe copii iar curățenia după Crăciun este gata una două.

Cu cât mai mulți oameni stau în casă, cu atât mai mulți oameni fac curățenie.

Așadar suntem din nou cu un an mai în vârstă. Și nu unul oarecare! Suntem oare și mai înțelepți? Parametrii vieții s-au schimbat puțin, circumstanțele ne-au obligat să petrecem acasă mai mult timp decât este sănătos - deși probabil este încă mai sănătos decât să-l petrecem în aer liber - ceea ce a impus fiecăruia dintre noi să ne schimbăm stilul de viață petrecut acasă.

Dacă îți cunoști casa foarte bine, vei observa fiecare colț, crăpătură, vei realiza cât de fragil este acest ecosistem. Este necesară o doză bună de energie mentală și fizică pentru a menține ordinea în el. Și în toate astea mai vine Crăciunul.

Pentru curățenia de dinainte de Crăciun, fiecare dintre noi știe să scoată dea un număr inepuizabil de sfaturi, sugestii și ponturi garantate. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu cum să facă față curățeniei de după Crăciun sau nu mai au forța și timpul necesar. Avem câteva sugestii pentru tine cu privire la modul de organizare, astfel încât să îți salveze nervii și în plus să îți aducă satisfacție.

Prima sugestie: Dacă ai copii, implică-i și pe aceștia

Copiii au primit cele mai multe cadouri sub pom, așa că lasă-i și pe ei să facă ceva. Decorarea pomului de Crăciun este o activitate frumoasă, festivă și plină de magie. Îndepărtarea decorațiunilor nu mai este atât de magică, dar o poți transforma într-un joc distractiv. Agață bomboanele rămase pe ramuri sau recompensează-i pe copiii pentru fiecare glob care rămâne întreg.

Notează imediat ce s-a spart și ce decorațiuni trebuie cumpărate pentru Crăciunul viitor. Cel mai bine este să o faci imediat și să profiți de reducerile generoase  de după Crăciun.

Nu strânge luminile din pom și din ferestre într-un ghem uriaș încurcat. Este mai bine să le înfășori pe o bucată de carton - vor fi mai compacte, iar cablul nu se va încurca. În fiecare an, tot a 10-a gospodărie are surpriza neplăcută sub formă de lumini nefuncționale chiar în ziua de Crăciun. (Ei bine, am inventat noi acest număr, dar cu siguranță sunt destule.)

Le poți încredința copiilor și alte lucrări mici prin casă, în special strângerea de decorațiuni rămase de Crăciun: sfeșnice, textile cu model de Crăciun, cărți poștale și urări de la rude și așa mai departe. Pot șterge praful de pe mobilier.

Dacă îți este frică să nu te copleșească depresia de după Crăciun după îndepărtarea tuturor decorațiunilor vesele și colorate, îndeptărtează-le treptat.
Instalația de lumini încâlcită
Dacă depozitezi corect instalația de lumini de Crăciun, nu vei avea probleme că se va încurca.

Sugestie 3 + 1 cum să scapi de un pom de Crăciun

Dacă pomul de Crăciun viu rezistă mai multe zile după Crăciun, felicitări. Dezbrăcat acum, arată puțin trist. Cum să scapi de el? Cel mai bine este să faci o defenestrare mică, inofensivă - aruncă-l afară pe fereastră. De aici poate călători mai departe. Există trei posibilități:

    -  Aruncă-l lângă containere.  Dar cu siguranță nu încerca să-l înghesui înăuntru în container. Ar ocupa spațiu inutil acolo. Majoritatea                   orașelor oferă după Crăciun o colectare specială a pomilor, care sunt prelucrați special sau arși.

    -  Bagă-l în foc. Taiă-l în bușteni și pregătește-i un ultim rămas bun demn în șemineu sau cazan. Lemnul va mirosi frumos, dar nu e voie să            lași pe el nici-o decorațiune artificială.

    - Folosește-l în grădină. Este cea mai bună izolație pentru patul de flori. Dacă deții un tocător de grădină pentru crengi, poți pregăti o bază           bună pentru compost din resturi.

Dar cea mai bună soluție pentru următorii ani este să cumperi un pom viu în ghiveci. Dacă stai la casă, acesta îți va decora grădina pentru tot restul anului. Sau dă-i libertate și plantează-l în pământ. Dar ferește-l de șocurile de temperatură. Trebuie să se obișnuiască treptat cu temperatura camerei.

Înainte și după Crăciun, cel mai bine este să-l lași în garaj sau pe un balcon închis câteva zile și nu îl lăsa prea mult timp în casa supraîncălzită. Odată ce înghețurile au trecut, acesta trebuie aclimatizat înapoi la temperatura exterioară.

Ce nu trebuie să faci cu siguranță cu pomul de Crăciun?

Mulți oameni cred că fac o faptă bună dacă îl donează la o grădină zoologică sau îl duc în pădure unde va servi drept hrană pentru animale. Grădinile zoologice acceptă numai pomi nevânduți de la vânzători de încredere pentru a evita riscul rănirii animalelor cu resturi uitate de decorațiuni, în special cârlige metalice neobservate. Mulți pomi de Crăciun sunt, în plus, tratați chimic.

Crăciunul este o dată pe an - ce să faci cu decorațiunile?

Întotdeauna este problemă cu depozitarea decorațiunilor de Crăciun. Acestea ocupă spațiu valoros și sunt în cea mai mare parte extrem de fragile, deci nu pot fi aruncate într-un colț și acoperite cu alte echipamente de iarnă nefolosite.

Cel mai bine este să fie puse undeva cât mai sus, chiar sub tavan, unde nu vor sta în cale și vor supraviețui restul anului fără daune. Pentru a avea un acces bun la ele, tot ce ai nevoie este o scară mică din aluminiu.

Pentru decorațiunile de la care nu mai poți găsi cutia originală sau ai aruncat-o deja cumpără o cutie de transport din plastic cu capac, pentru a le depozita pe toate împreună și să nu se prăfuiască inutil.

Depozitarea unui pom de Crăciun artificial

Meriți laude dacă te-ai decis să salvezi pădurile noastre și în locul unui pom viu preferi să decorezi un pom artificial. Pentru ca acesta să îți poată servi mulți ani, este necesar să ai grijă de el în mod corespunzător, adică mai ales să îl depozitezi corect.

Cel mai bun mod de a depozita un pom artificial este să îl lași întins și acoperit cu folie undeva pe podea. Fericit este cel care are atât de mult spațiu acasă. Ceilalți dintre noi îl putem pune cel puțin înapoi în cutie sau geantă și îl putem pune undeva în garaj pe un raft. Cel mai important este să fie depozitat într-un loc răcoros și uscat, ferit de razele solare.


Sursă foto: Depositphotos.com