Cum va arăta un birou modern în anul 2021?

Coronavirus a schimbat obiceiurile de lucru pentru majoritatea dintre noi: se lucrează de acasă, iar contactul cu exteriorul are loc prin e-mailuri și apeluri video. Probabil că nimeni nu mai așteaptă revenirea la situația existentă înainte de pandemie. Biroul la domiciliu cu masa de lucru va rămâne permanent o parte a proprietății noastre particulare, și , din potrivă, masa de lucru pe care am avut-o la servici, încetează să ne mai aparțină. Cum să vă pregătiți la astfel de schimbări?
Masa de lucru
O masă de lucru ordonată este  una din premisele de bază pentru o muncă eficientă.

Home Office este un nou standard: Cum se va schimba munca de birou în anul 2021?

Unul dintre efectele pozitive ale pandemiei de coronavirus poate fi considerat  schimbarea rapidă a obiceiurilor noastre de lucru și, legată de aceasta, schimbarea mediului de muncă. Lucrul de acasă pe termen lung, chiar și la nivelul întregii companii, în mod evident poate funcționa. Aduce avantaje incontestabile, la care nimeni dintre noi nu ar vrea doar așa să renunțe, dar are și câteva dezavantaje.

Unele lucruri pur și simplu nu pot fi rezolvate la distanță – contactul fizic nu poate fi înlocuit – chiar și angajații încep să realizeze, că munca confortabilă de acasă nu este întotdeauna atât de confortabilă. Home office necesită o bună etică a muncii și o rezistență psihică. Să fi închis toată ziua într-o încăpere, dar în același timp să știi să cuplezi între casă și muncă, poate fi pentru unele persoane destul de dificil.

Marea majoritate a funcționarilor cu muncă de birou își doresc, prin urmare, combine munca de acasă cu cea de la birou (această combinație a creat termenul „munca hibridă“). Ce înseamnă acest lucru pentru locul de muncă de la sediul firmei și ce înseamnă pentru casa dumneavoastră?

Hot-desking a desk-hoteling – tendințe actuale ale meselor partajate

Răspunsurile preferate ale companiilor la munca hibridă sunt hot-desking a desk-hoteling. Sunt termeni pentru o masă partajată. Primul termen funcționează pe principiul „primul venit, primul servit “, al doilea ia în considerare rezervarea anterioară.

Tendința meselor partajate a apărut cu mult timp înainte de coronavirus – a apărut în scopul de a ajuta o cooperare mai eficientă între echipele din diferite departamente, ai căror membrii s-au întâlnit între ei în cadrul proiectelor comune. Odată cu apariția pandemiei, a căpătat un sens complet nou.

Atunci când angajații merg la firmă doar în anumite zile sau chiar pentru o scurtă perioadă de timp, nu se mai merită să aibă fiecare locul său de muncă. Costurile echipamentelor de birou vor scădea și eficiența va crește.

Este de datoria voastră însă, ca angajați, să respectați următoarea cerință: trebuie să vă curățați masa de lucru după muncă. Fără fotografii ale copiilor, ceșcuțe personale cu cuvintele „ultima femeie perfectă“ sau „aș prefera să merg la bere“, fără mascote de pluș. Totul trebuie să fie curățat de pe masă. Din acest motiv, este bine să aveți pregătită o cutie de depozitare cu capac pentru lucrurile personale, pe care o puteți ascunde în siguranță în raftul din vestiar.

Infobox: Vă este teamă că pe o masă comună veți găsi mai multe bacterii și viruși? Adevărul este contrariu. Mesele de lucru folosite de aceleași persoane, precum și scaunele de birou, sunt de regulă mai murdare decât toaletele.  Din ce motiv? Pentru că pe ele angajații lasă munca neterminată și toate lucrurile de uz personal precizate mai sus, iar femeilor de serviciu le este interzisă atingerea acestora. Mesele partajate sunt, după fiecare folosire, dezinfectate.   
Rama foto și cutie pentru obiecte personale
Studiile arată că „munca personalizată“ creează o bună dispoziție, ducând la creșterea efectivității. Nu renunțați, din acest motiv, la lucrurile personale. Pentru a le păstra, faceți rost de o cutie de depozitare.

Cum să nu vă pierdeți în home office? 8 sfaturi pentru o bună organizare a muncii de acasă

Începătorii în home office au aflat deja, cât de greu se menține etica muncii în condițiile de la domiciliu. Important este să nu vă obișnuiți să lucrați de pe canapea și să nu stați cu computerul pe masa de bucătărie după micul dejun.

Baza este un birou la domiciliu, adică un loc concret din casă, precis definit pentru muncă și limitat. Nu trebuie să fie tocmai o încăpere spațioasă, este suficient un colț al camerei sau loc la fereastră, unde veți așeza masa de lucru. Și ce altceva? Avem pentru dumneavoastră câteva sfaturi organizatorice, astfel încât să lucrați cu succes de acasă.

  1. Gândiți-vă la ceea ce se află în spatele dumneavoastră. Munca de acasă implică, printre altele, apeluri video frecvente. Prin urmare, nu uitați faptul că spațiul din spate, fundalul, este o carte de vizită.

  2. Alternați poziția de lucru între așezată și în picioare. Pe lângă scaunul de birou reglabil, faceți rost și de o masă de lucru reglabilă. Vă veți îmbunătăți circulația sângelui și poziția corpului, reducând riscul de obezitate și diabet.

  3. Puneți accent pe o iluminare de calitate, mai ales dacă nu aveți posibilitatea de lucru lângă fereastră sau lucrați seara. Pe lângă veioza de pe masă, ar fi ideal să montați deasupra mesei o lampă de tavan cu bec inteligent, care va schimba culoarea luminii în funcție de perioada din zi. În acest mod veți evita obosirea ochilor, în plus, nu vă veți strica regimul de somn.

  4. Nu vă lăsați influențat de mediul înconjurător – ascultați muzică. Pregătiți-vă un playlist suficient de lung, pentru a evita pierderea timpului cu comutarea între melodii. Cumpărați-vă căști închise mari, care nu vă vor apăsa urechile.

  5. Toate documentele necesare vor fi la îndemână. Facturile și contractele nu le puneți între cărți în bibliotecă, pentru a nu fi nevoie să vă deplasați după ele în camera de alături, unde vă vor distrage atenția o mie de alte lucruri. Dacă nu vor fi suficiente sertarele mesei, achiziționați un raft mic de birou .

  6. Instalați-vă un asistent digital (Siri, Cortanu, Alexu či Google), care vă va economisi timp cu căutarea și comutarea între pagini, amintindu-vă în timp util programările și evenimentele.

  7. Învățați să folosiți butonul „Nu deranjați“. Angajatorii au uneori tendința de a considera home office ca o muncă cu program de lucru flexibil, neezitând să trimită sarcini de muncă chiar și după-amiază târziu. Nu vă rușinați să spuneți că ați încheiat programul de lucru. Puteți să configurați un răspuns automat pe e-mail, în care să explicați cu tact acest fapt atât șefilor, colegilor, cât și clienților.

  8. Mențineți ordinea pe suprafața de lucru, atât pe cea fizică, cât și virtuală. Dezordinea mărește stresul și îngreunează concentrarea. Apucați-vă de curățenie după metoda Marie Kondo. Deși metoda este destinată curățeniei în gospodărie, cu puțină imaginație se poate aplica și pentru birou, ba chiar și pentru desktop și folderele din computer.

Masă de lucru și raft cu etajere în birou Să aveți întotdeauna documentele la îndemână. Organizați-vă spațiul în așa fel, încât să vă permită o cât mai mare eficiență în muncă.


Sursa foto: Depositphotos.com