Novinky, Pagina 3

Listă articole

um să îți aranjezi interiorul cabanei astfel încât vizita acesteia să fie o mângâiere pentru suflet?

Interiorul cabanei tale rurale merită aceeași atenție ca și locuința ta. Aceasta poate fi aranjată ieftin dar frumos însă, trebuie urmate câteva reguli simple. Iată câteva sugestii despre cum să o faci.
Interiorul
Cabana nu trebuie să servească drept depozit pentru vechituri, dar dacă mobilierul vechi este ales cu gust și cu măsură, atunci cabana arată bine. De exemplu, o mașină de cusut veche aparține stilului clasic.

Fă din cabana ta un sanctuar al păcii

Cabana este un concept specific românilor. Ceva ca o caravană pentru olandezi, o saună pentru finlandezi sau o barcă pentru croați. Este simbolul libertății și al relaxării absolute. Omul abia așteaptă să meargă la sfârșit de săptămână la cabană ca să își aerisească capul.

De obicei cabanele însă nu seamănă cu un sanctuar al păcii. Cel mai des se întâmplă să arate ca un depozit de lucruri inutile pentru care nu se mai găsește loc în casă. Toate paharele, cănile și grămezile de vase vechi, scaunele destrămate, canapeaua veche, un ceainic sau un grătar electric nefolosit, toate sfârșesc în final în cabana ta. Nu are sens să cumperi ceva nou pentru cabană, nu-i așa.

Lucrurile vechi da, dar cu moderație și mai ales cu gust

Puțini oameni își permit să cumpere mobilier nou pentru cabană. Vestea bună este că, nici nu este nevoie de așa ceva. Bucătăria din cabană se poate aranja liniștit cu dulapuri, masă și scaune vechi. Indiferent dacă sunt din apartamentul tău sau de la bazar, dar este bine să respecți 3 reguli simple:

  • Acordă atenție confortului. Mergi la cabană să te odihnești, așa că spațiul și mobilierul acesteia ar trebui să îți permită acest lucru.

  • Pune accent pe funcționalitate și caracterul practic. Nu merită să aduci aici lucruri pe care nici acasă nu le folosești.

  • Dă viață locului. Încearcă să unifici stilul. Cel mai important lucru este să te simți bine aici. 

SUGESTIE: Nu îți fie frică să arunci obiectele vechi care nu îți plac. Pune-le lângă containerele de gunoi, cu siguranță le va lua cineva care mai are nevoie de ele. 

La cabană se potrivesc culorile stinse și materialele naturale

O cabană de pădure ar trebui să se încadreze în mijlocul naturii. În interior ar trebui să predomine culorile stinse, pastelate care se potrivesc cu lemnul lăcuit, din care ar trebui să fie cât mai mult în interior. Trebuie acordată o atenție deosebită finisajului de suprafață al mobilierului din lemn. Într-o cabană care nu este încălzită sau ventilată în mod regulat, există riscul ca lemnul să înceapă să lucreze sau chiar să putrezească.

SUGESTIE: Pardoselile din lemn merită tratate cu ulei peste tot acolo unde umblați încălțați. Așa nu se vor vedea pe ele atât de mult zgârieturile create de pietricelele prinse pa talpa pantofilor. 
Interiorul zugrăvit alb al unei cabane mobilate cu rafturi
Rafturile cu polițe vor servi bine ca spațiu de depozitare în cabană. Dacă vrei să se asorteze vizual cu interiorul, vopsește-le de exemplu, cu culoarea care predomină în cameră.

Odihna necesită un pat de calitate - acesta poate fi de exemplu, și din paleți

Deși mobilierul din paleți nu mai este la fel de „in“ ca pe vremuri, acest lucru nu schimbă cu nimic faptul că este o modalitate bună de a mobila ieftin și practic interiorul cabanei. În special, un pat din paleți este ușor de fabricat. Tot ce trebuie să faci este să șlefuiești paleteții, să îi vopsești, să îi clădești unul peste altul și să îi înșurubezi.

Un somn de calitate, la urma urmei depinde în principal de o saltea confortabilă și nu ar trebui să economisești în această privință chiar dacă este vorba de cabană. Dacă e să îți permiți un singur lucru nou, aceasta ar trebui să fie salteaua.

SUGESTIE: Interiorul cabanei nu trebuie să-ți amintească prea mult de casa ta, astfel încât mintea să se poată relaxa așa cum trebuie. 

Nu uita de suficient spațiu de depozitare

Mergi la cabană pentru recreere și ai nevoie de unele echipamente: undiță, rachete pentru badminton, echipamente pentru grătar, hamace. Toate acestea ocupă mult spațiu. Ascunzătoarea ideală sunt comodele vechi, spațioase cu sertare și lăzile de depozitare, care pot fi folosite și ca masă.

Pivnița și atelierul însă, trebuie aranjate în principal practic

Mulți români se odihnesc muncind. Iar la cabană este întotdeauna ceva de lucru. Important este să facem distincție strict între spațiile de locuit și cele de lucru și să nu mutăm toate vechiturile din spațiul de locuit în pivniță, atelier sau magazie.

Există o singură regulă pentru spațiile de lucru: practicitate maximă. Aceasta merge mână în mână cu organizarea. Lopețile, greblele și alte unelte pot fi agățate pe perete. Același lucru este valabil și pentru scările pliabile. Pentru articolele mai mici este bine să cumperi cutii de depozitare și lăzi.

La întrebarea cum poți aranja cel mai bine spațiile din subsol, există un răspuns simplu: cumpără rafturi cu polițe. În pivniță sau atelier, unde ar putea exista riscul de coroziune din cauza umezelii recomandăm rafturile zincate 

SUGESTIE: Rafturile sunt la fel de potrivite și în bucătărie. În cabană pot fi folosite, de exemplu, și în cămară. 


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro

Instrucțiuni pentru curățenia de primăvară

Este timpul pentru curățenia de primăvară. Ceea ce nu ai reușit înainte de Crăciun trebuie să reușești acum înainte de sosirea Paștelui. Curățenia de primăvară este mai detaliată decât cea din timpul anului. Ar trebui să te concentrezi asupra locurilor pe care în mod normal nu ai timp să le faci, spunând că le vei face data viitoare sau că, acolo ți așa nu se vede. Ce presupun toate acestea? Avem un ghid clar pentru tine despre cum să o faci.
O femeie în vârstă care stă și meditează după ce terminat curățenia
Chiar și să faci curățenie poate fi distractiv.

Planifică-ți totul din timp

Curățenia de primăvară necesită un anumit sistem. Nu este o idee bună să te apuci de ea cu tot elanul fără să îți faci un plan. Mai întâi fă-ți o listă cu tot ce va trebui făcut.

  • să ștergi praful și să mături pânzele de păianjen,

  • să dai cu aspiratoul în spatele frigiderului, sub canapea și mobilier,

  • să speli geamurile și perdelele,

  • să cureți ghiuvetele,

  • să degresezi cuptorul și hota,

  • să cureți frigiderul și să dezgheți congelatorul,

  • să faci ordine în garderobă, să selectezi hainele de iarnă,

  • și, eventual, să repari defectele minore.

Un cuplu tânăr într-un conac vechi, femeie înfășurată în pânze de păianjenLasă atmosfera ca din filmele de groază la sfârșitul lunii octombrie.

Scapă mai întâi de tot praful

Nu porni niciodată de la baie și toaletă, deoarece probabil aici vei veni să speli cârpele și să torni apa murdară. Cel mai bine va fi dacă începi cu capcanele de praf. La urma urmei, acestea eliberează la prima atingere ușoară în aer toate proviziile acumulate. Îndepărtează perdelele și draperiile, husele de pernă, pliază plapumele și înfășurează covoarele. Spală ce se poate în mașina de spălat, iar restul cel puțin scutură bine pe fereastră și lasă să se aerisească.

Nu ești însă gata încă cu praful. Acum este timpul să ștergeți  praful de pe dulapuri și comode, candelabre și lămpi, televizoare și radiodifuzoare, pervazuri, de pe ramele tablourilor, pe oglinzi și ferestre sau uși. Nu uita de lucrurile mici, cum sunt prizele și comutatoarele.

SUGESTIE: Lasă mobilierul din lemn să se usuce și apoi aplică pe el un spray de protecție cu lac. 
O femeie în mănuși de cauciuc care șterge praful de pe rafturi
Toate cărțile, bibelourile și vazele arată frumos, dar praful nu le face prea mult bine.

Spală geamurile întotdeauna atunci când este înnorat

Primele raze de soare de primăvară dezvăluie de obicei cât de mult ai neglijat geamurile în timpul iernii. Acum este necesar să le acorzi atenția cuvenită. Curăță mai întâi ramele și jaluzelele de praf, ca să nu murdărești sticla după ce o speli. Folosește un produs de curățat pe bază de alcool pentru a da geamurilor strălucire.

Alege o zi înnorată pentru a spăla geamurile. Soarele usucă rapid sticla udă înainte să apuci să o ștergi, așa că apar pe ea și mai multe pete.

Cum să faci curățenie în bucătărie?

Cu siguranță ștergi blatul de bucătărie de mai multe ori pe zi. Dar cât de des ștergi sub cuptorul cu microunde, blender sau sub aparatul de cafea? Cel puțin în timpul curățeniei de primăvară ar trebui să dai la o parte toate aparatele de bucătărie și să dezinfectezi bine blatul.

Interiorul cuptorului cu microunde și al cuptorului electric trebuie degresat în același mod ca și hota. Și aparatul de cafea merită cu siguranță să fie decalcifiat. Chiar dacă te străduiești să trăiești ecologic, în acest caz îți recomandăm să îți chemi în ajutor soluții chimice adecvate, care vor devora garantat toată grăsimea și depunerile de calcar.

SUGESTIE: Închiriază-ți pentru câteva zile un aparat de curățat cu aburi și un aspirator pentru spumă. Le vei găsi de obicei în orice hobby market și există și companii specializate în acest domeniu. Cu primul aparat vei curăța și dezinfecta podelele, faianța, chiuveta sau întreaga baie (iar unele tipuri pot face față chiar și ferestrelor) fără o singură picătură de substanțe chimice, al doilea se va ocupa de revitalizarea tapițeriei și a covoarelor. 

Fă ordine în dulapuri

Acum este timpul să trecem la garderobă. Spală hainele de iarnă, curăță paltoanele și pune totul în saci, pe care le poți duce pe raftul din garaj. Acolo vor fi mai bine protejate de molii decât ar fi în dulapul tău.

Dacă tot faci ordine în dulap, încearcă să selectezi puțin hainele. Fă o faptă bună și donează  piesele pe care nu mai ai de gând să le porți la caritate. Dacă vrei să faci ordine nu numai în dulap, lasă-te inspirat/ă de guru-ul de curățenie japonez Marie Kondo. Întregul articol despre cum funcționează metoda KonMari, poate fi găsit pe blogul nostru. Aici vom menționa doar cele mai importante informații cu privire la îmbrăcăminte.

  1. Aruncă toate hainele la o grămadă. Da, sună cam drastic, dar cel puțin vei vedea cât de multe haine ai cu adevărat în dulap.

  2. Ia bucată cu bucată și întreabă-te. Port această piesă de mai multe ori pe an? Îmi aduce bucurie? Dacă nu, la caritate cu aceasta.

  3. Împachetează și clădește frumos ce a mai rămas și așază în dulap. De obicei tragi primele trei tricouri din grămada de pe raft. Pentru piesele care nu mai încap în sertare se potrivesc cutiile de depozitare din plastic.

Un coș cu prosoape la grămadă și cealalt cu prosoape pliateNu contează dacă pui în role hainele sau prosoapele - aceasta funcționează pur și simplu!

Remediază defectele minore

Profită de această ocazie pentru a elimina defectele minore care s-au acumulat în gospodărie. Reînnoiește chitul pe șinele de la blatul de bucătărie, înșurubează mânerele libere de pe dulapuri și sertare, unge balamalele întărite, lipește faianța căzută și curăță sifoanele și canalul de scurgere de la duș.

Lasă podelele la urmă

Chiar și când faci curățenie de „întreținere” în timpul anului, știi că merită să lași podelele la urmă, ca să nu rămână urme pe ele. Scoate-i pe toți membrii familiei afară, deschide ferestrele, șterge podeaua, toarnă-ți un pahar cu vin ca recompensă și lasă podelele să se usuce.
Vin + curățenie = bucurie
După părerea noastră, matematica este clară!

Curățenia de primăvară este o mare oportunitate pentru reorganizare

Când începi să reorganizezi dulapurile în bucătărie sau în sufragerie, profită de ocazie și sortează conținutul lor în același mod ca și în cazul dulapului cu haine. Pentru această ocazie din nou, metoda KonMari este utilă:

  1. Rearanjează alimentele în funcție de cât de des le folosești.

  2. Aruncă tot ceea ce nu prea folosești.

  3. Pe cât posibil, golește tot ce este ambalat în hârtie sau carton în borcanele și cutiile de depozitare cu etichete, unde nu intră molii și muschițe.

  4. Rearanjează gemurile și ingredientele cu care gătești rar în lăzi și du-le în cămară sau pivniță.

Curăță din nou dulapurile goale. Rafturile unse și lipite cu tot felul de resturi de mâncare îți vor da și ele de lucru. De asemenea, șterge tot ce vrei să păstrezi înainte de a le pune din nou în dulap.


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro

 

Cum să economisești bani pe alimente 1: Cumpărături

Nu vrei să trăiești de la un salariu la altul și te întrebi cum să economisiți bani? Poți începe cu alimentele. Nici o grijă, nu va fi nevoie să îți strângi drastic cureaua, este nevoie doar de o planificare inteligentă. Avantajul este că, odată ce vei începe să te gândești mai bine la alimentele pe care le cumperi, probabil vei începe să mănânci și mai sănătos. Este important să înveți cum să cumperi alimentele ieftin, să le păstrezi în mod corespunzător și să gătești inteligent din acestea. În acest capitol, vom analiza mai întâi achiziția ca atare.
O femeie în tricou cu dungi, cu un bon de casă în mână
Confortul portofelului tău începe cu coșul de cumpărături.

Cum să faci cumpărături la supermarket

Poate că ți se pare oarecum ridicol acest titlu. Doar nu ai nevoie de instrucțiuni și pentru cumpărăturile în supermarket. Dar firmele retail mari investesc mulți bani în studii și analize ale obiceiurilor de cumpărături ale clienților, datorită cărora știu să profite la maximum de portofelul acestora fără ca cumpărătorul să fie conștient de asta. Pentru a economisi, trebuie să înveți cum să te maturizezi în privința cumpărăturilor. Cum anume?

1. Urmărește cu atenție reducerile

Ești unul dintre cei care fac cumpărături la reduceri? Decizi ce să cumperi în funcție de pliantele publicitare? Și știi cum funcționează reducerile din supermarketuri? Nu orice aliment ieftin este cu adevărat ieftin. Reducerile sunt un truc publicitar clasic al vânzătorilor cu care încearcă să ne atragă în magazin. Odată ce te au, nu te mai lasă.

Nu puțini sunt clienții care, după ce trec de ușa glisantă a unui supermarket cu mintea setată pe reduceri aruncă impulsiv în coș tot ceea pe ce strălucește eticheta „reducere”, fără să se întrebe dacă discountul chiar merită. Acestea sunt adesea produse mai scumpe, care sunt în promoție doar de ochii lumii  - sunt adesea reduse doar cu câțiva bani. Recunoaște sincer și tu, cât de des te prinde această manie la reduceri?

Infobox: Unul dintre trucurile nu chiar cinstite este creșterea prețului înainte de reducere. Pe eticheta de preț, se pare că produsul este redus cu 25%, și totuși este de fapt doar la prețul inițial. 

2. Mizează întotdeauna pe siguranță

Fii atent și la mutarea rafturilor. Managerii sunt foarte bucuroși să „îmbunătățească și să eficientizeze serviciul pentru clienți”, așa cum sună populara frază clișeu. Desigur, nu sunt interesați de niciun serviciu pentru clienți, ci doar ca aceștia să petreacă cât mai mult timp căutând ce au nevoie printre rafturi, ceea ce crește șansele ca să arunce în coș mărfuri pe care inițial nu le căutau deloc.

SUGESTIE: În loc de un coș de cumpărături pe roți, i-ați un coș de mână. Se va umple mai repede și nu te va motiva să faci și alte cumpărături. Nu te duce la cumpărături flămând. Foamea are ochi mari.
un bărbat cu un copil face cumpărături în supermarket
Scopul managerilor de supermarketuri este, ca clientul să petreacă cât mai mult timp între rafturi pentru a cumpăra mai multe bunuri. Prin urmare, este bine să îți pregătești o listă de cumpărături care să te ajute să cumperi doar ceea ce ai cu adevărat nevoie.

3. La cumpărături numai cu o listă

O listă de cumpărături bine concepută și bine gândită este Sfântul Graal al unei alimentații economice. Îți va servi ca un scut împotriva tuturor capcanelor supermarketului. Dacă te plimbi între rafturi cu ochii ațintiți pe o bucată de hârtie sau pe un telefon mobil, este mai puțin probabil să te prinzi într-o capcană de marketing.

SUGESTIE: Lasă cardul mai bine acasă. Ia cu tine doar atâția bani cât ai nevoie pentru a cumpăra articolele de pe listă. 

4. Nu cumpăra semifabricate

Semifabricatele economisesc timpul petrecut la gătit, însă, sunt mai scumpe decât toate materiile prime folosite la fabricația lor. Și dacă vine vorba de calitate, de obicei nu este nimic sănătos și gustos. Dacă ai poftă de produse de casă gustoase, roag-o pe bunica să facă mai multe. Unele dintre acestea sunt ușor de congelat. Chiar și bulionul este mai bun făcut de casă.

Infobox: Nu cumpăra fructe și legume proaspete în afara sezonului. Nu doar că roșiile și căpșunile au un gust ca noroiul iarna, ci costă și de două ori mai mult decât vara. Apropo, fructele ambalate tind să fie mai scumpe (plus că acest lucru nu este ecologic). 

5. Alimente ieftine? Nu îți fie frică de mărcile basic

Fiecare lanț comercial are propria marcă de produse private (basic). De obicei este vorba de alimente de bază care sunt chiar cu 30% mai ieftine decât produsele concurente ale unor mărci cunoscute. Calitatea este aproape aceeași, dacă nu chiar mai bună. Testele alimentare ale consumatorilor spun multe în această privință. Pe internet vei găsi o mulțime de teste și recenzii.

Cum este posibil acest lucru? La urma urmei, niciun supermarket nu are propria sa fabrică de lactate sau fabrică de bere. Au contracte cu diverși producători, majoritatea dintre ei fiind aceiași care oferă și propriul lor brand än magazin. Dar lanțurile de retail sunt atât de puternice încât pot negocia „prețuri de dumping” în achizițiile lor. Aceste alimente ieftine chiar merită.

SUGESTIE: Nu uita să iei cu tine la cumpărături o geantă de cumpărături proprie, astfel încât să nu irosești bani pe pungi de plastic. 

6. Upsellingul – un pericol care se ascunde lângă casa de marcat

Știi ce înseamnă upselling? Aceasta este o expresie de marketing pentru tehnici de vânzare prin care clienților li se oferă suplimentar alte bunuri. Una dintre formele acestei tehnice poate fi întâlnită atunci când stai la coadă la casa de marcat. În mod tradițional, ia forma unei lăzi frigorifice cu înghețată și băuturi dulci sau a unui raft mic cu dulciuri direct deasupra benzii transportoare.

Comercianții sunt foarte conștienți de cât de enervant este statul la coadă. Poți fi ușor sedus de o recompensă pentru o achiziție reușită.

Infobox: Urmărește etajele inferioare ale rafturilor. Tot ceea ce comercianții doresc să vândă cel mai bine (produse cu cea mai mare marjă) este situat la nivelul ochilor. Pe rafturile inferioare găsești adesea comori ascunse. 

7. Omite o dată pe lună mersul la cumpărături și folosește resturile de alimente

Ești deja tentat să mergi din nou la cumpărături pentru că ai rămas fără pâine sau banane? Încearcă să reziști tentației și așteaptă ca lista să crească puțin mai mare. Deschide toate sertarele și dulapurile. Vei vedea că poți găsi în ele suficiente ingrediente chiar pentru mai multe mese.

SUGESTIE: Faceți-vă un buget de familie ca să știți câți bani vă puteți permite să cheltuiți pe alimente. 
Bucătărie modernă cu pereți din mozaică și ușă
Alimentele care trebuie ținute la îndemână în bucătărie, pot fi păstrate organizat pe un raft.

8. Cumpără în rezervă

Dacă reușești să găsești alimente cu o durabilitate lungă la o reducere cu adevărat avantajoasă, nu îți fie frică să îți faci provizii. Poți face la fel și în ce privește pachetele mai mari. Acestea pot costa cu 15-25% mai puțin.

Dar atenție, cumpărăturile în vrac se merită numai dacă ai posibilitatea de a păstra alimentele în mod corespunzător, astfel încât provizia de cartofi să nu germineze în mod inutil iar orezul să nu fie atacat de molii. Dacă ai o pivniță, cămară sau chiar un garaj, cumpără aici un raft ieftin pe care îl rezervi numai pentru alimente. Conservele și pachetele mai mici pot fi ținute și în lăzi pliabile. Despre depozitarea corectă a alimentelor vom vorbi însă, mai detaliat data viitoare.

SUGESTIE: Calculează întotdeauna prețul pe unitatea de măsură. Unele produse par a fi super ieftine la prima vedere, înainte să observi că, de fapt în loc de un kilogram, pachetul are doar 900 g. 

În articolul următor, vei afla cum să economisești bani pe alimente în timp ce gătești.


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro

 

Cum se economisește la gătit 2: Gătitul

Cea mai mare gaură în portofelul nostru nu este cauzată de alimentele prea scumpe, cu care ne ademenesc în mod inteligent vânzătorii din supermarketuri. Dar noi înșine. Marea majoritate a oamenilor fac risipă de alimente. Într-un an aruncăm zeci de kilograme de alimente care ar putea fi încă folosite. Și chiar și cu alimentele pe care nu le aruncăm, nu știm gospodări inteligent. Să nu ne mâncăm tot bugetul. Află cum poți economisi cu alimentele pe care le ai acasă.
Un bucătar feliază roșii pe o masă plină cu alimente
Învață să gătești inteligent și economisește nu numai alimentele, ci mai presus de toate banii.

Gătește sănătos și ieftin

Acum că am făcut cumpărăturile, putem începe să gătim. Dar nu aștepta nicio rețetă de la noi, astea le lăsăm în seama ta. Aici îți vom arăta cum să mănânci economic și care este cel mai simplu mod de a economisi banii în bucătărie.

1. Fă-ți un meniu

Știi cum merg lucrurile, vii acasă de la cumpărături cu o pungă plină de alimente pe care le-ai cumpărat pentru că erau la reducere, le pui pe masa de bucătărie și începi de abia atunci să te gândești la ce ar putea găti de fapt din ele. O mulțime de mâncare stă în frigider, ocupă spațiu și, în cele din urmă, se aruncă. Fă-ți un meniu pe toată săptămâna sau măcar pe câteva zile și fă cumpărături conform acestuia. Planifică-l în funcție de acele alimente, care tocmai sunt la reducere în supermarketuri.

Infobox: Meniul te va ajuta, de asemenea, să lucrezi cu caloriile. Improvizațiile culinare constau de obicei în prăjirea pe o tonă de ulei. Vei vedea că, atunci când planifici, mâncarea va fi mai variată și mai hrănitoare, fără a fi nevoie să ai de-a face cu diete speciale. 

2. Folosește alimente întregi

Învață să folosești alimentele cât mai eficient posibil. Nu curăța cartofii cu un cuțit, vei arunca jumătate din ei afară. Bananele răscoapte sunt excelente pentru smoothie-urile cu iaurt. Din resturile de carne și legume fă o ciorbă. Și, de exemplu, frunzele de morcov pot servi ca un substitut excelent pentru pesto. Pe Internet vei găsi o mulțime de rețete pentru gătit din resturi de alimente.
Femeia miroase mâncarea într-o oalăȘtiai că, atunci când gătești cu capac, ai gata mâncarea într-un sfert din timp?

3. Carne doar de sărbători?

Mesele fără carne sunt mai ieftine și pot salva omenirea de o catastrofă ecologică. Dacă nu ai văzut încă ultimul documentar al lui David Atenbourough, îți recomandăm să o faci. Dacă ți-e teamă că prietenii tăi carnivori te vor considera un vegetarian ciudat, amintește-le de tradiție - străbunicele noastre mâncau carne doar duminica.

SUGESTIE: Înlocuiește carnea, de exemplu, cu leguminoase bogate în proteine. 

4. Bea apă, bea apă potabilă

Apa este sănătoasă și mai ieftină decât băuturile îndulcite. În ceea ce privește apa de robinet, află cât de bună este cea din zona unde locuiești și înlocuiește-o din când în când cu apă de izvor pentru a-ți completa mineralele.

Infobox: Apa îmbuteliată este plină de microplastice. Nu o mai cumpăra. Mai bine cumpără un recipient cu filtru. Filtrele de carbon nu sunt tocmai cele mai ieftine, dar dacă e să calculezi la litru, te vor costa la fel ca munții de sticle de plastic pe care le cumperi acum. Filtrele îndepărtează calcarul din apă, astfel încât să nu îți dăuneze ție și altor membri ai familiei tale. 

5. Folosește și produsele de patiserie vechi

Sunt o mulțime de idei cum putem pragăti o gustare delicată cu produse de patiserie vechi, de exemplu coapte la cuptor cu cașcaval sau unt și condimente, italienii au bruschetta. Sau încearcă pâine prăjită franceză în ou cu sirop de arțar. Adesea este posibil să se facă din pâine uscată o gustare mai bună decât din cea proaspătă.

SUGESTIE: Dar ce să facem cu cornurile vechi? Dacă nu ai poftă de budincă din cornuri și mere, le poți măcina oricând în pesmet. 

6. Fă-ți propriile semifabricate

Produsele semifabricate într-un supermarket sunt costisitoare. Să nu mai vorbim că sunt pline de zahăr și alți conservanți. Multe dintre ele le poți face chiar tu. Vara, când roșiile sunt cele mai dulci și mai ieftine, pregătește-ți propriul bulion sau sos de roșii. Conservează-le în borcane, pune-le pe rafturi în cămară și te poți bucura apoi de rezerve toată iarna.

SUGESTIE: În loc de iaurturi de fructe cumpără iaurt alb. Vara poți adăuga în el fructe proaspete și iarna îl poți îndulci cu gem. 

7. Când ești pe drumuri, ia cu tine o gustare de acasă

Mâncarea la restaurante este destul de costisitoare. Dacă te așteaptă multă alergare pe afară, ia ceva cu tine de foame. Dacă nu aveți la locul de muncă o cantină, pregătește-ți prânzul într-o cutie pentru alimente în fiecare zi pe care îl vei încălzi apoi în bucătăria de la birou. Tot la fel, îți poți lua cu tine la serviciu și ceaiul sau cafeaua într-un termos.
Cutie pentru gustări
Nu te gândi în ultimul moment ce vei mânca în timpul zilei și pregătește-ți o gustare cu tine din timp.

8. Cultivă-ți propriile legume și ierburi - fă-ți o „grădinuță pe balcon”

Legumele de la supermarket nu pot fi comparate cu cele din propria grădină. Nu conțin pesticide și au un gust mai bun doar pentru simplul fapt că le-am cultivat personal. Dar pentru a face acest lucru nu trebuie să avem neapărat o grădină mare. Roșiile cresc bine și pe balcon, ierburile precum busuiocul, arpagicul sau pătrunjelul prosperă și pe geam. 

Infobox: Dacă vrei să începi cu cultivarea plantelor la bloc, cumpără-ți pe balcon un raft din oțel galvanizat cu polițe. Pe acesta poți cultiva totul, de la ridichi, căpșuni și salată la castraveți până la cartofi într-un sac. 

9. Economisește energia la gătit

Poți economisi nu numai pe mâncarea ca atare, ci și pe energia necesară pentru a o găti. De aceea folosește întotdeauna un capac atunci când gătești. Nimic nu stropește nicăieri și gătești doar la un sfert din timp, adică la un sfert din prețul energiei.

Flacăra aragazului ar trebui să încălzească doar fundul oalei. Când linge pereții oalei, mai mult de jumătate din căldură scapă în împrejurimi. De asemenea nu irosi apa inutil. Nu ai nevoie de o jumătate de litru de apă pentru un ou.

SUGESTIE: O oală sub presiune economisește timp, energie, iar alimentele își păstrează în ea mai multe minerale și vitamine, datorită cărora sunt nu numai mai sănătoase, ci și mai gustoase
Cutie cu ierburi
Nimic nu se compară cu ierburile și legumele din propria grădină, nu crezi?

10. Gătește în rezervă

Acest lucru este puțin legat de subiectul pe care îl vom aborda în partea următoare a articolului Cum să economisești pe alimente. E o mulțime de lucru cu gătitul. Dacă tot gătești odată, fă-ți o rezervă de mâncare gătită. Cumpără-ți cutii pentru alimente și ce rămâne din mâncarea gătită, congelează pentru altădată. Așa vei avea gătit de exemplu, un prânz la muncă.

În ultimul capitol vei afla cum se depozitează alimentele în mod corespunzător.


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro

 

Cum să economisești pe alimente 3: Depozitarea alimentelor
De multe ori cauza risipei de alimente poate fi faptul că, nu avem posibilitatea să le depozităm corespunzător. Alimentele depozitate necorespunzător se strică de trei ori mai repede decât ar fi trebuit. În ultimul articol cu subiectul „cum să economisești pe alimente” vom arăta cum trebuie depozitate alimentele și de ce alimentele cu un termen minim de valabilitate expirată nu trebuie aruncate.
Paste făinoase depozitate în borcane transparente în cămară
Știi cum să depozitezi alimentele într-un mod corespunzător?

Frigider, congelator, cămară și pivniță - patru locuri de depozitare

Ar trebui să avem acasă mai multe locuri cu condiții de depozitare diferite. Baza este, desigur, un frigider suficient de mare cu congelator.

Pe lângă acesta ar fi bine să avem și un loc de depozitare uscat. Cel mai adesea acesta are forma unei cămări, dar rafturile bine aerisite din bucătărie vor servi la fel de bine. Umiditatea scăzută și temperatura de aproximativ 20 ° C sunt la fel de importante. Aici pot fi depozitate toate conservele, borcanele cu murături, pastele, cerealele, orezul, sarea, condimentele, biscuiții și produsele de patiserie.

Dacă ai acasă o pivniță, ai grijă de ea ca de ochii din cap. Fii deosebit de atent la mucegai. Temperatura de aici ar trebui să fie cât mai constantă, ideal în jurul valorii de 12°C, umiditatea ar trebui să fie puțin mai mare decât în casă. Pivnița este excelentă pentru depozitarea fructelor și legumelor de sezon. Merele, perele, cartofii și alte legume rădăcinoase vor rezista aici cu ușurință toată iarna.

Putem face loc aici și pentru apa îmbuteliată, bere, vin și uleiuri. Aici pot fi depozitate la temperatura camerei, dar întunericul este cel mai important pentru acestea.
Pivniță cu rafturi pline cu murături
Ai acasă o pivniță? Atunci aceasta poate servi ca un spațiu excelent pentru depozitarea (și nu numai) a alimentelor.

1. Alimentele în vrac se țin bine în borcane și cutii pentru alimente

Golește tot ce se poate din ambalajul original în borcane, sticle și cutii. Vei avea nevoie și de un număr mare de cutii pentru alimente de diferite dimensiuni. Când conținutul lor începe să se micșoreze, pune-l în cutii mai mici. Nu pune făina veche peste cea nouă. Resturile de făină din partea de jos vor începe să se îngălbenească. Pune câteva boabe de orez în sare. Acestea absorb umezeala.

SUGESTIE: Cutiile și recipientele pentru alimente trebuie să fie închise ermetic pentru a preveni pătrunderea moliilor. 

2.Nu te îngrijora cu privire la termenul minim de valabilitate

Sute de milioane de tone de alimente sunt irosite în fiecare an pe pământ doar pentru că oamenii nu înțeleg diferența dintre data de expirare și termenul minim de valabilitate. Alimentele cu valabilitate expirată sunt absolut inofensive, după această dată, producătorul pur și simplu nu garantează că vor avea proprietățile (gustul, valoarea nutrițională) ca la un produs nou. Vei găsi un termen minim de valabilitate la dulciuri, conserve, gemuri, paste și altele asemenea.

Comparativ cu asta, data de expirare este indicată la produsele alimentare perisabile: carne proaspătă, lactate sau produse gătite și altele asemenea. Pe acestea, chiar trebuie să le prelucrezi cât mai repede posibil, așa că nu cumpăra mai mult decât poate consuma familia ta în scurt timp.

SUGESTIE: Produsele lactate expirate nu trebuie neapărat aruncate. Laptele acru poate fi folosit pentru clătite sau chifle. Iaurturile albe pot fi consumate normal, doar că, continuă să fermenteze. Este important ca ambalajul să nu fie umflat și conținutul să nu aibă un gust amar. 

3. Nu lăsa mult timp produsele deschise în frigider

Termenul minim de valabilitate de pe ambalaj încetează să mai joace un rol atunci când deschidem produsul. Faptul că scrie pe caș „a se consuma până la 29.7.” și acum este doar luna martie, nu înseamnă că poți mânca din el în următoarele patru luni. Majoritatea produselor lactate, odată deschise în frigider, rezistă maxim o săptămână. După aceea încep să se înmulțească în ele bacteriile.

 InfoboxCea mai gravă problemă este când punem o lingură murdară sau pec are am lins-o înainte într-un produs. Acest lucru va accelera procesul de deteriorare și mai mult. 

Cât rezistă alimentele în frigider?
Tabel cu termenul de valabilitate al alimentelor depozitate în frigider
Așadar, ce alimente sunt depozitate la tine în frigider mai mult decât ar trebui și care zboară în coș mai repede decât ar trebui?

4. Taie alimentele înainte de a le congela

Carnea dezghețată nu mai poate merge înapoi în congelator. De aceea tai-o după nevoie înainte să o congelezi. Astfel, vei putea scoate din congelator doar atât cât ai nevoie.

Infobox: Dar și alimentele din congelator nu rezistă pentru totdeauna. Este bine să consumăm carnea din congelator în decurs de 6-12 luni, produsele lactate și mâncarea gătită vor rezista aici cel mult 3 luni. 

5. Învață metoda FIFO

Metoda FIFO (First in, first out) este un mod logic de organizare a alimentelor. După fiecare cumpărături, frigiderul și cămara trebuie reorganizate. Produsele cu un termen de valabilitate mai lung se mută pe raft în spate, ceea ce trebuie consumat mai întâi se pune în față pe raft.

        Ce nu se depozitează în frigider?

          Ai putea fi surprins că aceste alimente nu ar trebui depozitate în frigider:

  • roșiile,
  • vinetele,
  • ardeii,
  • castraveții
  • ceapa și usturoiul,
  • cartofii,
  • fructele exotice și citrice,
  • ierburile proaspete și ghimbirul,
  • muștarul și ketchup-ul deschis,
  • cafeaua măcinată.

         Pe de altă parte, care sunt alimentele care trebuie depozitate în firigder?

          Probabil că nu trebuie să numim aici carnea, ouăle și produsele lactate. La ce alimente dau adesea greș oamenii?

  • gemurile deschise,
  • ulei de măsline virgin deschis,
  • ridichii,
  • merele,
  • perele,
  • căpșunile,
  • nucile,

Ține un ardei roșu în fața frigideruluiDar cum stau lucrurile cu legumele? Trebuie sau nu ținute în frigider? Care, cum!

6. Păstrați fructele și legumele separat unele de altele

Fructele și legumele trebuie păstrate separat. Merele vor deveni amare dacă se țin lângă morcovi iar cartofii depozitați cu ceapa și merele încep să încolțească. Prin urmare, este bine ca în cămară să ținem fructele și legume separat pe rafturi diferite.

SUGESTIE: Dacă cumperi un sac întreg de mere sau cartofi, golește tot sacul în lăzi. Sortează bucățile putrezite; pune merele fără codiță deasupra, acestea trebuie consumate cât mai repede posibil. 

7. Setează temperatura corectă în frigider

La fel ca în cazul gătitului și la depozitarea alimentelor, energia poate fi economisită. Temperatura corectă în frigider este de 5-6°C. La temperaturi mai scăzute, irosim inutil curentul electric. Dacă începe să se formeze gheață pe partea din spate a frigiderului, trebuie ridicată temperatura și îndepărtată gheața.

Nu supraîncărca frigiderul. Într-un frigider supraîncărcat, aerul nu circulă bine ceea ce îl împovărează inutil.

SUGESTIE: Nu uita să dezgheți și congelatorul din când în când. 


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro

Ce este un balcon comestibil și de ce merită să îl realizăm

Nu trebuie să aveți neapărat o grădină pentru a vă cultiva roșii de casă. De fapt, nici nu trebuie să aveți un pat de plante. Va fi suficient să aveți câteva vase mai mari și un balcon. Așa-numitul balcon comestibil este soluția ideală pentru toți cultivatorii și horticultorii pasionați care trăiesc în jungla urbană, unde este deficit de pământ negru. Puteți să-l folosiți pentru a avea legume de înaltă calitate cultivate acasă în calitate bio și să vă bucurați pe lângă asta și de activitate fizică după o muncă sedentară. Nu este nimic complicat. Vreți să știți cum să începeți cu un balcon comestibil?
Legume cultivate pe balcon
Vreți să cultivați propriile legume, dar nu aveți grădină? Nici o problemă!

Ce va crește cel mai bine pe un balcon comestibil?

Să ne uităm mai întâi la ceea ce poate fi cultivat cu succes pe un balcon comestibil. Să lăsăm florile deoparte acum, lista lor este atât de lungă că am putea edita o carte. Pe lângă flori, putem cultiva pe balcon și o mulțime de legume și ierburi care vor prospera la fel de bine aici.

1. Roșii

Roșiile sunt o legumă de balcon foarte populară. Acestea necesită doar mult soare, un vas spațioas și suficientă udare. Nu uitați să legați roșiile de un băț, astfel încât să nu se rupă. Dar puteți alege și roșii pitice, cum ar fi Micro Cherry.

2. Castraveți

Același lucru ca și pentru roșii este valabil și în cazul castraveților. În plus, vor supraviețui fluctuațiilor de temperatură precum și grădinarilor fără experiență și vor începe să dea roade la scurt timp după plantare.

SUGESTIE: Vreți să începeți cu cultivarea de la sămânță, pregătiți-vă răsadurile de roșii și castraveți iarna pe geam. 

3. Salată

Salata verde, spanacul sau rucola au nevoie doar de apă. Puteți pregăti salate din frunzele lor toată vara.

4. Morcovi și ridichi

Pentru morcovi și ridichi, este suficient un ghiveci longitudinal mai adânc. Plantați-le în rând, astfel încât plantele individuale să aibă suficient spațiu în jurul lor.

5. Legume păstăioase

Legumele păstăioase, cum ar fi mazărea sau fasolea, se seamănă într-un ghiveci mai mare, bateți bețe lângă ele și apoi așteptați doar să se urce planta pe ele.

6. Căpșuni

Căpșunile vor rezista pe balcon câteva sezoane. Trebuie doar să le iernați la timp și corect.

SUGESTIE: Dacă petreceți mult timp departe de casă, va fi mai bine să plantați legumele în ghivece cu sistem de autoudare. Cu atât mai bine dacă udați roșiile și ardeii de jos, pentru ca frunzele să nu prindă mucegai. 
Ardei iute în ghivece
Cultivați-vă proprii ardei iuți pe balcon și condimentați mâncarea cu acesta ori de câte ori doriți.

7. Ardei iute

Ardeiul iute va necesita ceva mai multă atenție de la dvs. Dar va servi și ca o decorațiune frumoasă. La fel, puteți cultiva soiuri compacte de ardei pe balcon.

8. Cartofi

Puteți cultiva chiar și cartofi pe balcon cu puțin efort. Nu este nevoie să cumpărați ghivece de flori uriașe din cauza aceasta, cartofii vor crește perfect și într-un sac obișnuit de iută.

SUGESTIE: Faceți-vă propriul îngrășământ. Cumpărați-vă un compostator. Până la jumătate din deșeurile rezultate din gospodării sunt deșeuri compostabile. De ce să nu le folosim într-un mod practic și util? Economisiți pe îngrășământ și plătiți mai puțin la salubritate. 

9. Ierburi

La cultivarea legumelor puteți adăuga și cultivarea de ierburi proaspete, de la cimbru, rozmarin sau oregano la maghiran, busuioc și lavandă. Sădiți și niște pătrunjel și arpagic pentru supă, roiniță și mentă pentru limonadă și ceai.

SUGESTIE: Pentru cultivarea ierburilor puteți folosi ghivece de flori atârnate pe pervaz sau așezați ghivecele pe scări din aluminiu.
Scări din aluminiu cu ierburii
Cultivați-vă propriile ierburi. De exemplu, pe scări din aluminiu.

Măsurați-vă mai întâi balconul

Înainte de a începe să cumpărați semințe și răsaduri, faceți un plan despre cum ar trebui să arate de fapt balconul dvs. comestibil. Chiar și într-un spațiu atât de mic, puteți stivui destul de multe, trebuie doar să măsurați cu atenție totul mai întâi.

Dar nu economisiți spațiu cu orice preț. Este mai bine să plantați într-un volum mai mare de sol înainte ca plantele să se sufoce într-un spațiu prea mic. De asemenea, nu cumpărați ghivece ceramice inutil de grele. Cele din plastic sunt ușor de transportat și sunt mai simplu de depozitat în timpul iernii.

Este bine să cumpărați un raft cu polițe. Așezați-l pe peretele balconului pe care cade cea mai mică lumină în timpul zilei.

Construiți în sus, și în acest sens rafturile sunt un mare ajutor. Împingeți ghivecele mari mai mult la perete, înaintea lor puteți pune ghivece mai mici cu flori. Nu uitați că, ghivecele pătrate au o suprafață utilă mai mare decât cele rotunde.


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro

Ce trebuie să faceți dacă plantele de apartament vă cer să le replantați?

Primăvara este în toi. Odată cu sfârșitul iernii, se trezește nu numai natura de afară. Dacă aveți o plantă de interior în casă, este momentul să îi acordați puțină îngrijire.
O femeie care replantează florile de apartament
Un ghiveci de flori nu este suficient pentru viața unei flori. Când planta crește, este timpul să o replantăm.

Cum putem ști, când trebuie replantate florile?

Îngrijirea de plantele de apartament nu se limitează la udare și fertilizare regulată. Dacă vrem ca plantele noastre să crească și să arate frumos, va trebui, să le mutăm din când în când într-o casă nouă. Cum putem ști că este timpul să le mutăm?

  1. Floarea a încetat să se dezvolte și să înflorească

  2. Frunzele se ofilesc și își pierd culoarea, chiar dacă planta are suficientă apă

  3. Rădăcinile iasă din ghiveci

  4. Substratul este degradat sau acoperit cu mucegai alb

i: V-ați cumpărat o plantă de interior nouă?
Noul membru al familiei va trebui replantat imediat. În magazine și horticultură, florile se plantează în cele mai mici ghivece posibile și numai cu un substrat universal ușor, care reține prea multă apă și prinde deseori mucegaiul alb menționat mai sus.
 

De ce instrumente vom avea nevoie pentru asta?

De fapt, dintre toate instrumentele de grădinărit ne va ajunge numai o lopățică mică. Dacă nu doriți să vă murdăriți prea mult mâinile sau casa, pregătiți-vă o pereche de mănuși de grădinărit și un ziar.

SUGESTIE: Folosiți o sticlă de bere în loc de un stropitor. 

Lista include mai departe și pământ (vom aborda acest subiect mai detaliat puțin mai încolo), drenaj care protejează rădăcinile de prea multă umezeală (pietricele sau granule de lut expandat Keramzit) și, desigur, ghivece de flori care ar trebui să fie cu aproximativ 3 cm mai mari.

Mai indicate sunt ghivecele din ceramică decât cele din plastic. Ghiveciul din ceramică este mai greu de transportat, dar „respiră ” iar floarea prosperă în el mai bine. Înainte de replantare, înmuiați ghiveciul în apă peste noapte pentru a absorbi apă și a nu lua umezeală din rădăcini.
Replantarea unei zambile într-un ghiveci ceramic
Deși ghivecele din ceramică sunt mai grele, planta prosperă mai bine în ele.

Ghiveciul ar trebui să aibă un orificu în partea de jos pentru drenarea excesului de apă, prin urmare, gândiți-vă și la farfurii. Dacă doriți un pic de design autentic, puteți folosi vase emailate vechi în loc de farfurii. Cu toate acestea, nu plantați niciodată plantele direct în ele. Apa nu ar avea unde să curgă și rădăcinile ar putrezi încet în aceste oale.

i: Un ghiveci de flori prea mare nu este o idee bună
Vreți să vă economisiți munca? Nu puneți florile în recipiente supradimensionate. Dacă credeți că astfel vă scăpați de replantare pentru câțiva ani, vă înșelați. Dacă îi dați plantei prea mult spațiu, aceasta se epuizează prin extinderea rădăcinilor și nu înflorește. 

Cheia succesului este substratul potrivit

Înainte de a începe replantarea florilor, va trebui să alegeți pământul potrivit. Acesta este oferit pe piață în magazine și hobby market-uri într-o mare varietate:

  • Pământul pentru plantele de apartament este compus din turbă horticolă blondă și brunetă. Are un pH neutru și, prin urmare, este potrivită pentru cultivarea de fucsii, violete africane și alte plante cu flori.

  • Pământul pentru florile de balcon este destinat pentru florile anuale. Prin urmare, conține o cantitate suficientă de nutrienți. De asemenea, producătorii oferă pământ special direct pentru mușcate, begonii și surfinii.

  • Pământul pentru orhideele, care parazitează pe copaci, este format din cărbune, scoarță, fibră de cocos, calcar și turbă.

  • Pământul pentru cactuși și plante suculente este mai permeabil. Conține o cantitate mai mare de nisip de siliciu și sol argilos.

Dar fiecare cultivator cu experiență știe că, cel mai bun pământ este cel amestecat de el însuși. Este simplu. Ajunge să amestecați pământul cumpărat cu pământ obișnuit de grădină, de preferință cernut și cu puțin nisip într-un raport de 1: 1. Amestecul rezultat are proprietăți ideale pentru majoritatea plantelor de apartament, cu excepția orhideelor.

SUGESTIE: Doriți să vă asigurați că, pământul (și odată cu acesta florile) nu prinde mucegai? Coaceți-l la cuptor. Astfel veți scăpa de toți germenii de mucegaiuri și ciuperci nedorite, precum și ouăle de musculițe enervante. 
O femeie replantează o plantă într-un ghiveci colorat.
La replantare, tot ce aveți nevoie este o lopățică.

Procedura pentru replantarea florilor de apartament

Replantarea florilor poate fi gestionată cu ușurință într-o după-amiază. Adică, cu condiția că nu cultivați o dumbravă întreagă de palmieri acasă.

  1. Udați florile cu o oră înainte de replantarea planificată, astfel încât să poată fi mai ușor de îndepărtat din ghiveci.

  2. Pregătiți-vă ghivecele de flori. Puneți materialul de drenaj cu puțin nisip pe fund. Gaura de scurgere trebuie acoperită cu o piatră, ciob sau bucată de lut expandat, astfel încât apa să nu curgă prea repede.

  3. Puneți puțin de pământ peste drenaj, pe care veți pune apoi planta. Pământul ar trebui să se așeze puțin, așa că trebuie puțin scuturat.

  4. Acum puteți scoate floarea din vechiul ghiveci. Scuturați cu grijă rădăcina cu mâna. Nu încercați să îndepărtați complet solul de pe rădăcină, pentru a nu o deteriora inutil. Rupeți sau mai bine tăiați rădăcinile moarte.

  5. Puneți floarea în ghiveciul nou și acoperiți cu grijă rădăcinile cu pământ. Apăsați pământul. Nu umpleți ghiveciul până la margine, planta ar trebui să fie la aproximativ aceeași înălțime ca înainte.

  6. Udați bine planta replantată (nu se aplică la cactuși). Nu o lăsați la lumina directă a soarelui sau în curent. Aproximativ două săptămâni nu o udați deloc, astfel ca rădăcinile să înceapă să crească frumos în noul ghiveci. Eventual, puteți stropi cu apă frunzele dacă încep să se ofilească.

SUGESTIE: Cumpărați pe balcon un raft pentru depozitarea ghivecelor de flori și a pământului. 


Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro

Cum să economisiți pentru încălzire: trucuri simple prin care veți economisi bani

O parte din bugetul familiei, uneori destul de mare, este cheltuit anual pentru încălzire. Dacă vă gândiți cum să reduceți această sumă fără să îndurați frigul în propria casă, atunci vă aflați la locul potrivit. Aruncați o privire la sfaturile noastre, pentru a economisi bani pentru încălzire.

 

pușculiță porcușor

Respectați câteva reguli și economisiți bani pentru încălzire.

Factura la încălzire reprezintă unul dintre punctele principale din bugetul casei. Însă, modalități prin care puteți economisi bani chiar și aici, sunt nenumărate. E de ajuns să aveți în vedere câteva lucruri înainte și în timpul sezonului de încălzire, ca acestea să aibă un impact la cât de mult plătiți pentru încălzire. De exemplu, ar trebui să vă concentrați mai mult asupra întreținerii încălzirii și cazanelor, preveniri pierderilor de căldură, și la modul corect de aerisire.

Începeți prin verificarea cazanului

Înainte de începerea sezonului de încălzire verificați, dacă la cazan și toate conductele aferente nu există scurgeri de apă. Nu neglijați nici întreținerea efectuată în mod regulat și ajustarea cazanului pe gaz, care ar trebui să aibă loc o dată la doi ani. De asemenea, aveți grijă la întreruperile de alimentare la cazan. Dacă au loc de câteva ori pe oră, durata de viață a cazanului va fi scurtată și consumul de gaz în creștere.

Aerisire - încălzirea centrală

Încălzirea este la gradul maxim, dar tot trebuie să purtați un pulover în plus în casă? Problema poate consta în faptul, că încălzirea nu a fost aerisită. În astfel de cazuri, se formează bule de aer în interior, datorită cărora încălzirea nu funcționează așa cum ar trebui. Radiatorul este fie călduț, sau cald doar în unele locuri. Un alt semn distinctiv a faptului, că încălzirea necesită aerisire, este existența sunetelor de ciocănit sau de lovit.

Pentru a porni din nou încălzirea centrală, primul lucru, pe care ar trebui să-l faceți, este să mergeți la un magazin de bricolaj. Acolo veți găsi o cheie pentru radiator, cu ajutorul căreia veți aerisi radiatorul. Porniți centrala la gradul maxim, așteptați aproximativ o jumătate de oră, apoi eliberați supapa cu cheia pentru radiator. Nu uitați să puneți o cârpă sub radiator, pentru a cuprinde apa, care este eliminată din interiorul radiatorului. Dacă din radiator auziți sunete de șuierat și sfârâit, nu trebuie să vă faceți griji, sunteți pe drumul cel bun. Aceasta înseamnă, că aerul nedorit este eliminat din radiator.

cheie 

 

Nu subestimați efectuarea controlului la radiator. Ar trebui să aerisiți încălzirea în mod regulat.

Acordați spațiu încălzirii

Pentru ca radiatorul să funcționeze cu adevărat eficient și nu să funcționeze pe liber, asigurați-vă, că există în jurul lui suficient spațiu. Depozitați perdelele lungi și draperiile înainte de iarnă, apoi, folosițile din nou vara. Îndepărtați toate mobilierele de lângă încălzire și nu puneți nimic pe radiator.

Spaţiul din jurul radiatorului să fie liber pentru ca, căldura din el, să fie răspândită mai departe în încăpere. Dacă uscați rufele pe el sau puneți o masă în fața lui, fluxul de aer cald va fi blocat de aceste obiecte.

radiator

Radiatorul nu trebuie să fie acoperit de nimic pentru ca, căldura să poate fi răspândită în cameră.

 

Sfat: La întreținerea în mod regulat a gospodăriei, nu uitați de radiatoare. Pe ele se formează un strat de praf, care împiedică răspândirea căldurii.

  

Folia de aluminiu va reține căldura

Pereții din apartamente sau case din cărămidă au dezavantajul pierderilor de căldură. Dar puteți face față acestei probleme, aparent de nerezolvat, cu foarte mare ușurință. Tot ce trebuie să faceți, este să puneți în spatele radiatoarelor folie de aluminiu. Căldura nu se va pierde mai departe prin pereți, ci ea se va întoarce înapoi în cameră.

Folia poate fi cumpărată cu câțiva lei, care se vor întoarce în schimb de câteva ori mai mult, prin banii economisiți pentru încălzire.

Asigurați-vă, că totul este izolat așa cum trebuie

Etanșarea și izolația corectă nu se referă doar la cazane, radiatoare și conducte, ci și la izolația corectă la geamuri și uşi. Simțiți, că aerul rece trece prin ele? Scăpați de frigul de acasă folosind diferite bariere și perne,care nu lasă să pătrundă frigul în casă. De asemenea, puteți cumpăra praguri mai mari la uși sau izolații clasice din diferite magazine.

 

Sfat: Trageți jaluzelele și rulourile noaptea. Acest lucru va menține căldura în cameră pentru un timp mai îndelungat.

Reglați temperatura

Nu este necesar, ca în fiecare cameră să fie aceeași temperatură. În camera de zi sau în baie, temperatura poate să fie mai mare, iar în dormitor mai mică. De altfel, la temperatură mai mică veți dormi mai bine.

De asemenea, aveți grijă să nu supraîncălziți casa sau apartamentul. Temperatura mai mare înseamnă costuri mai mari. De aceea, dacă doriți să economisiți bani, luați-vă adio de la plimbarea în pantaloni scurți și maieu prin casă sau apartament.

Pentru a nu vă face griji mari cu privire la setarea temperaturii, cumpărați-vă un  termostat. Datorită acestuia, puteți seta fără nici o problemă când să se pornească sau oprească încălzirea. De exemplu, puteți seta, ca încălzirea să pornească cu o oră înainte de a vă întoarce de la serviciu. Astfel veți ajunge direct în apartamentul încălzit și nu va mai trebui să așteptați să se pornească încălzirea.

 

femeie la termostat

Cumpărați-vă un termostat. Îl puteți folosi pentru a regla temperatura din casă, într-un mod mai economic.

Aerisiți intens și scurt

Aerisirea este la fel de importantă iarna ca și vara. Aerul din cameră trebuie schimbat, iar prin aerisire, veți împiedica, de asemenea, formarea mucegaiului.

Vara puteți avea ferestrele deschise toată ziua, dar iarna, când aveți încălzire, nu ar fi prea rentabil acest lucru. Pereții s-ar răci atât de tare, încât ar trebui să reîncălziți camerele.

De aceea, aierisiți doar 5 sau 10 minute. Nu vă fie teamă să deschideți larg ferestrele, pentru a crea curenți de aer. Datorită acestui lucru, aerul va fi schimbat rapid, fără să se răcească prea mult camera aerisită.

Înlocuiți vechiul cu noul

Cazanul de peste 15 ani sau radiatoarele vechi din fontă necesită o schimbare. Modelele noi funcționează în mare parte cu un volum mai mic de apă, sunt mai economice și funcționează mai eficient.

Dacă aveți impresia, că plătiți mulți bani pentru încălzire, căutați un furnizor de gaze sau electricitate nou. Ați încercat să vedeți cât ați plăti în altă parte? Dacă nu, faceți o analiză. Puteți folosi diverse site-uri de comparare online, cu ajutorul cărora veți afla, dacă la un alt furnizor nu ați economisi bani.

 

Sursă foto: Depositphotos.com

Tot ce trebuie să faceți în grădină, înainte de venirea iernii

Toamna nu vine doar cu vremea plăcută și răcoroasă, ci și cu frunzele colorate, care foșnesc la fiecare pas sub picioare. Este, de asemenea, timpul ideal pentru a pregăti grădina pentru perioada grea de iarnă. Pregătiți-vă o greblă, mașina de tuns iarba, foarfecele de grădină și mănușile, și începeți să lucrați.

 

Frunzele

Pe timp de toamnă vă așteaptă lucrul în grădină.

1.   Recoltați și depozitați recolta

Toamna se coc unele fructe și legume - de exemplu merele, perele, prunele sau nucile. Prin urmare, puteți depozita recolta chiar și în cursul lunii octombrie. Dacă nu aveți intenția să prelucrați imediat fructele, însă doriți să le păstrați pentru iarnă, aveți grijă să le depozitați în așa fel, încât să reziste cât mai mult posibil. Cel mai bine într-o pivniţă întunecată, rece și ventilată. De asemenea, puteți conserva recolta de acasă.

Puneți recolta de acasă în lăzi de lemn sau plastic. Dacă aveți o pivniță mai mică, puteți depozita lăzile pe rafturi, care nu ocupă mult spațiu, ci care ascund spații mari de depozitare. Rafturile le puteți folosi chiar și în cămară, unde puteți pune borcanele cu conserve de fructe sau legume.

2.   Desființați paturile înalte de grădină

Ultimele roade sunt recoltate, prin urmare paturile înalte de grădină nu mai sunt necesare. Este momentul potrivit pentru a smulge toate buruienile și rămășițele lăsate de la plante, și momentul potrivit pentru a săpapaturile înalte de grădină. De asemenea, puteți fertiliza pământul, pentru a fi plin de substanțe nutritive, gata pentru plantarea viitoare. Bulgării mari de pământ nu trebuie să-i scormoniți, lăsați-i să înghețe peste iarnă.

 

Sfat: Nu uitați să schimbați plantarea față de anul trecut primăvara. 

3.   Scăpați de frunzele căzute

Toamna, gazonul se va mândri cu mormanele de frunze căzute, sub care, însă, se poate forma mucegai. Dacă doriți să preveniți aceasta, ar trebui să eliminați cât mai repede posibil mormanele de frunze. Alături de greblele speciale pentru adunat frunze va merge totul de minune.

În locurile, unde nu aveți gazon, puteți lăsa frunzele pe pământ chiar și în timpul iernii. Veți face astfel un serviciu, de exemplu aricilor și altor animale, care vor sta în mormanele de frunze în lunile geroase.

 

suflantă

Deși frunzele căzute creează o atmosferă magică de toamnă, gazonul dvs. nu va fi foarte încântat.

 

Sfat: Frunzele pot fi îndepărtate cu ușurință de pe gazon cu ajutorul suflantei. 

4.   Pregătiți-vă mașina de tuns iarba și scarificatorul

Iarba, ar trebui să o tundeți în mod regulat, mai ales în perioada în care este încă în creștere, de obicei până la începutul lunii noiembrie. Dacă veți tunde iarba înainte de iarnă, lăsați-i tulpinile puțin mai mari, pentru ca gerul să nu deranjeze prea mult.

În perioada lunii septembrie sau octombrie este recomandat să aerați gazonul, eliminând astfel resturile de iarbă tăiată, mușchi sau buruieni. Vă întrebați, care dispozitiv este mai potrivit pentru aceasta? Cu siguranță scarificatorul, un dispozitiv similar cu mașina de tuns iarba. Cu ajutorul acestuia veți deschide suprafața gazonului, pe unde pot intra mai ușor nutrienții și umiditatea necesară.

De asemenea, ar trebui să fertilizați gazonul, preferabil cu fertilizant cu cantități mai mari de potasiu. Prin acest lucru veți proteja gazonul pe timp de iarnă, ca acesta să poate crește din nou primăvara. Aplicați fertilizantul, de preferabil, în zilele în care nu va ploua.

 

Sfat: Peste gazon puteți arunca și compost matur. 

5.   Nu uitați de plantele perene și de ierburi

Curățați paturile înalte de grădină cu plantele perene, îndepărtați florile decolorate și scurtați lăstarii după cum este necesar. De exemplu, dacă plantele au ramurile rupte sau anumite părți deteriorate, îndepărtați-le.

Pentru speciile de plante, care nu rezistă la îngheț, acoperiți partea de jos a plantei cu ramuri de brad, pământ sau frunze. Partea de sus o puteți acoperi cu țesătură nețesută sau iută, iar plantele mai mari și mai extinse legați-le, ca să nu se frângă sub zăpadă. Puteți adânci pământul din jurul plantelor și acoperi cu un strat de compost.

Puteți culege și usca frunzele de ierburi, făcând astfel condimente de casă. Busuiocul uscat, cimbrul sau salvia vor fi utile în diferite feluri de mâncare, iar menta, de exemplu, va fi utilă în ceaiuri.

6.   Iernarea plantelor în ghivece

Plantele, care sunt plantate în ghivece, sunt mult mai sensibile la timpul mai rece, decât cele plantate într-un pat înalt de grădină. De aceea, ar fi bine să pregătiți pentru iernare speciile de plante, care nu pot rezista la temperaturile scăzute și îngheț, ca mai apoi să poată înflori din nou primăvara. Este de ajuns să le puneți în timpul iernii într-un loc uscat și rece. De asemenea, ar trebui să le udați în mod regulat iarna, dar nu prea mult, pentru a nu începe să putrezească.

 

Sfat: Dacă aveți plante în patul înalt de grădină, care nu vor supraviețui iernii, chiar dacă le înfășurați sau le acoperiți, însă nu doriți să scăpați de ele, plantați-le în ghivece și puneți-le la hibernare. Primăvara vă vor aduce din nou un zâmbet pe față.  

7.   Începeți cu plantarea de toamnă

Paturile înalte de grădină nu trebuie doar desființate toamna, dar deasemenea reînnoite. Unele plante, sau arbuști și copaci, se plantează cel mai bine în lunile de toamnă, când temperaturile sunt mai scăzute și umiditatea este mai mare.

Septembrie este luna ideală pentru a planta lalele, crocus, narcise sau zambile. Mai târziu, de la mijlocul lunii octombrie, se plantează mere, cireșe, pere, kiwi sau afine. De asemenea, este indicat să plantați căpșune și usturoi toamna. Ce trebuie să faceți?

În groapa săpată, unde puneți plantele, turnați peste compost și apoi apăsați bine pământul adăugat. După plantare, udați bine plantele, deoarece la rădăcini trebuie să ajungă suficientă  apă și nutrienți.

 

bulbi

Toamna ar trebui să plantați și niște bulbi de flori de primăvară.

8.   Creați-vă un paradis de toamnă acasă

Pe parcursul lunii septembrie, când este încă relativ cald și gerurile de iarnă sunt încă departe, puteți să vă apucați de înfrumusețarea din grădina și casa dvs. Înlocuiți din jardinieră mușcatele decolorate și obosite sau surfinia, cu plantele vii de tip mărtăloagă și calocephalus.

Puteți decora intrarea de la casă cu dovleci de toate tipurile și formele, la care puteți adăuga crizanteme, pietre sau daboecia în ghivece, care vă vor crea o atmosferă de toamnă frumoasă, cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie. Puteți alege din nuanțele de galben, portocaliu sau roșu, până la roșu și violet închis. Împrejurimile casei vor dansa astfel în toate culorile toamnei.

De asemenea, puteți crea o atmosferă de toamnă chiar și în grădină la locul de șezut sau pergolă. Creați-vă propriul colțișor confortabil cu pături, lumini, și lumânări. Acum, tot ce trebuie să faceți, este să vă așezați, alături de o cafea fierbinte, și să vă bucurați de aerul proaspăt și rece, care se simte doar o dată pe an -toamna.

 

femeie

Faceți o pauză între activitățile de lucru și relaxați-vă.

9.   Aveți grijă la apă

Înainte de iarnă închideți bine toate robinetele și eliminați chiar și ultimele picături rămase în furtun. Dacă găsiți un spațiu liber, depozitați furtunurile de grădină undeva într-un loc uscat. Acest lucru le va prelungi durata de viață.

În timpul verii sistemele automate de irigare vor face toată treaba pentru dvs., însă toamna, vă vor da puțin de treabă. Temperaturile scăzute nu sunt potrivite pentru irigarea automată, de aceea ar trebui să le opriți în timpul lunii octombrie și noiembrie. Chiar și în timpul primelor înghețuri, în sistem, nu ar trebui să existe o picătură de apă.

Depozitați pe timp de iarnă și senzorul de irigare, unde nu trebuie să ajungă ploaia sau zăpada, puteți să-l înfășurați într-un material impermeabil. Pe timp de iarnă scoateți din senzor bateriile.

 

Sfat: Sistemul de irigare, este recomandat, să fie suflat cu un compressor, pentru a elimina restul de apă din furtunuri și aspersoare.  

10. Nu goliți iazul

Nu este necesar să goliți iazul pe timp de iarnă - trebuie să o faceți doar o dată la doi-trei ani. Totuși, nu va strica, dacă deasupra lui ați întinde o plasă, care va proteja apa de murdărie. Dacă iazul dvs. este superficial, până la 80 cm, trebuie să scoateți afară nuferii și celelalte plante acvatice, să le puneți într-un recipient cu apă, și să le lăsați să ierneze într-o încăpere rece și luminată..

În iazurile, care au o adâncime de cel puțin 100 cm, pot rămâne nu numai plantele, ci și peştii. Dar nu uitați, că iazul nu trebuie să înghețe, pentru ca peștii să poată respira.

11. Tundeți copacii și arbuștii

Ocupați-vă înainte de iarnă și de pomii fructiferi, copacii ornamentali sau arbuștii. Formați coroana, îndepărtați ramurile uscate și rupte, chiar și ramurile, care cresc vertical în sus. Tundeți gardurile vii cu foarfecele electric sau de grădină până la  sfârșitul lunii octombrie. E de ajuns să aveți grijă de ele doar o dată pe an.

Înainte de sosirea iernii udați copacii și arbuștii într-un mod corespunzător și acoperiți-le rădăcinile cu scoarță decorativă, care îi va proteja de îngheț și buruieni.

 

foarfece

Este recomandat să lăsați tunderea gardului viu la sfârșitul perioadei de vegetație.

12. Scăpați de deșeuri

Prin tăierea copacilor și scoarței, se creează, de asemenea, o mulțime de deşeuri. Nu lăsați ramurile, pe care le-ați tăiați, pe pământ, ci prelucrați-le cu ajutorul mașinilor de tocat sau zdrobit.

Bucățile fine și așchiile de lemn se pot refolosi. Veți crea astfel material gratuit pentru baza la compost și mulci de calitate, iar după ce ramurile s-au uscat, combustibil.

 

Sfat: În compost puteți pune, de asemenea, și iarba tăiată sau buruienile dezrădăcinate.

 

Sursă foto: Depositphotos.com

Cum se curăță ușor și ieftin fierul de călcat? Vă sunt de ajuns produsele de curățat pentru uz casnic.

Bucăți de țesătură arse sau depuneri de calcar. Astfel de pete pot apărea pe talpa fierului de călcat și, în mod cert, nu doriți ca ele să apară pe rufele tocmai spălate. Pentru a preveni astfel de incidente îndepărtați cât mai repede posibil toată murdăria de pe fierul de călcat. Nu știți cum să o faceți? Permiteți-ne un sfat.

fier de călcat

Puteți face față cu ușurință impurităților de pe fierul de călcat cu produsele universale de curățat de uz casnic.

 

Curățarea fierului de călcat de depunerile de calcar nu este știință mare. Vă este îndeajuns chiar și oţetulobișnuit. Așezați fierul de călcat într-un recipient din plastic, cum ar fi un lighean, și turnați oțetul în recipient, astfel încât numai talpa fierului de călcat să fie acoperită, iar oțetul să nu pătrundă înăuntrul fierului de călcat. Lăsați-l să stea astfel, timp de o jumătate de oră, maxim o oră.

Cum să detartrați fierul de călcat

Cu siguranță nu uitați nici de detartrarea fierului de călcat. Tipurile moderne sunt în mare parte echipate cu sisteme de detartrare, care vor face această treabă în locul dvs.

Pentru modelele mai vechi, puteți folosi, din nou, oţet. Amestecați cu apă într-un raport de 1:1 și turnați această soluție în rezervorul de apă. Porniți funcțiunea de abur pe fierul de călcat și lăsați-l să acționeze câteva minute. În cele din urmă, clătiți rezervorul de câteva ori cu apă pentru a îndepărta mirosul neplăcut de oțet.

Cum se curăță petele de arsură de pe fierul de călcat

Programul selectat greșit la fierul de călcat sau programul selectat corect pe TV nu reprezintă semne de bun augur în timpul călcării. Temperatura setată nepotrivit atunci când călcați țesăturile delicate, sau un alt moment dedicat televizorului în locul fierului de călcat, poate însemna, în cel mai bun caz, o bucată de țesătură arsă pe fierul de călcat. În cel mai rău caz, o gaură în materialul textil, inclusiv pe masa de călcat.

impurități

Petele de arsură pot fi imprimate pe hainele, pe care le călcați, deteriorându-le astfel.

Pregătiți-vă pasta de dinți și oțetul

Cum eliminăm într-un mod eficient petele de arsură de la fierul de călcat? Puneți-vă încrederea în pasta de dinţi. Aplicați o cantitate mică de pastă pe o cârpă și îndepărtați petele de arsură cu o mișcare circulară. Apoi spălați suprafața de călcat cu apă și, ați terminat.

Totuși pentru petele mari de arsură pasta de dinți s-ar putea să nu fie suficientă. În astfel de cazuri, folosiți, din nou, oţet. Înmuiați o cârpă în oțet și treceți cu ea peste suprafața fierbinte de călcat. Dar, atenție, oțetul nu trebuie să pătrundă în orificiile de abur.

 

Sfat: Dacă doriți să economisiți multă muncă și griji, cumpărați-vă un tip de fier de călcat mai nou. Modelele moderne sunt echipate cu o suprafață antiaderentă.

 

Utilizați sare doar în cazuri extreme

Suprafața de călcat poate fi, de asemenea, curățată cu sare? Poate fi, dar cu ajutorul unui singur truc. Sarea poate lăsa urme de zgârietură pe suprafața metalică a fierului de călcat. De aceea, folosiți sarea doar în cazurile în care, aveți un tip de fier de călcat mai vechi.

Puneți sarea într-o cârpă și treceți ușor peste locurile arse. Sau puteți să treceți peste sarea fin măcinată direct cu fierul de călcat încălzit. Când ștergeți suprafața de călcat, petele de murdărie ar trebui să fie îndepărtate datorită sării. Și aici trebuie să aveți grijă ca, particulele de sare să nu pătrundă în orificiile de abur.

Prevenția vă va economisi multă muncă și bani

Cel mai simplu și eficient mod de a păstra fierul de călcat curat este prevenția. Este de ajuns să urmați câțiva pași simpli, datorită cărora, nu trebuie să vă mai faceți griji cu privire la îndepărtarea impurităților și depunerilor de calcar. Dacă o să aveți grijă de fierul de călcat, veți prelungi durata lui de viață si veți economisi bani, pe care îi puteți investi într-un model nou.

femeie

Dacă o să aveți grijă de fierul de călcat, acesta vă va răsplăti cu o viață lungă.

 

Cum să prelungiți viața fierului de călcat

  1. Turnați apă distilată sau moale în rezervorul de apă.
  2. Turnați întotdeauna apă din recipient.
  3. Călcați întotdeauna diferite tipuri de țesături la temperatura recomandată. Urmați pictogramele de pe eticheta de îmbrăcăminte.
  4. Păstrați fierul de călcat într-o poziție verticală într-un loc uscat și fără praf.
  5. Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare a fierului de călcat furnizate de către producător.

 

Sursă foto: Depositphotos.com

Controlul listărilor

34 articole în total
Sus